Rózsa Dániel tudatosan készül(t) a „civil” életre

Rózsa Dániel tudatosan készül(t) a „civil” életre

A Szombathelyi Haladás kétszeres válogatott hálóőre 2020 óta dolgozik az Illés Akadémián. A remek cerberus ősztől a Répcelak csapatát erősíti majd, de ez nem befolyásolja az itteni munkavégzését.

Mindenképpen a céljaim közé tartozott az, hogy felkészüljek az aktív pályafutásom utáni időszakra. Ezt a döntést erősítette meg egy komoly sérülés is, ami akkor kétségessé tette a folytatást. Ez egy bokatöréssel „kombinált” szalagszakadás volt. Akkor kerestek meg az Illés Akadémiáról, hogy kapusedzőt keresnek. Ennek a lehetőségnek én akkor nagyon örültem és igent is mondtam az ajánlatra. Azóta pedig, azaz 2020 óta itt dolgozom az utánpótlásképző centrumban.

Abból a bizonyos sérülésből viszont tökéletesen felépültél és visszaverekedtek magad a Hali kapujába. Hogyan sikerült az aktív labdarúgást és az edzősködést összeegyeztetni?

Szerencsés helyzetben voltam, mivel mindkét oldalról kifejezetten pozitív hozzáállást tapasztaltam. A Haladásnál támogatták az edzősködésemet, míg az Illés Akadémián a labdarúgó pályafutásom folytatását. Itt is, ott is engedtek picit. Ennek köszönhetően nem kellett „szétszakadnom”, ha szükségem volt rá, pihenni is tudtam. A szituációt megkönnyítette, hogy a Hali az akadémián tréningezik. Ez nekem így nagyon praktikus volt.

Hogyan telt el az elmúlt időszak itt nálunk? Hogyan sikerült beilleszkedned az itteni stábba?

Amikor felmerült az a lehetőség, hogy itt dolgozhatok, azonnal beszéltem Németh Gáborral és Kutasi Csabával. Kíváncsi voltam a véleményükre, főként arra, hogy ők mit szólnának az érkezésemhez. Azt mondták, hogy szeretettel várnak és mindenben számíthatok a segítségükre. Ez nagyban megkönnyítette akkor a döntésemet. Amúgy pedig szerencsés vagyok, mert szinte mindenkit ismerősként köszönthettem az akadémián. Így aztán mondhatni könnyedén sikerült a beilleszkedés.

Miként értékelnéd az Illés Akadémián eddig eltöltött időszakodat?

Én egyértelműen a tanulási fázisban vagyok. Úgy érzem, hogy majd most tudok szintet lépni, mivel indul egy B-kategóriájú kapusedzői tanfolyam, amelyen szeretnék résztvenni.  Úgy gondolom, hogy ez sokat segít majd a munkámban. Azért részsikerek már eddig is voltak, de egyértelmű, hogy még a történet elején tartok.

Egy kifejezetten hosszú és sikeres pályafutás után mi az, amit át szeretnél majd adni az elkövetkező nemzedék kapusainak?

Tényleg rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, amit szeretnék majd átadni a srácoknak. Többek között az is érdekes lehet majd a számukra, hogy miként kell a különböző szituációkat kezelni. Például azt, hogy milyen az, amikor az ember első, illetve második, avagy harmadik számú kapus egy csapatnál. Valamennyiben volt már részem az évek során, így szerintem hitelesen tudok ezekről az időszakokról mesélni. A kihívást pedig az jelenti a számomra, hogy minél magasabban képzett kapusok kerüljenek tőlünk ki. De ez már korábban, azaz az érkezésem előtt is így volt.

Ebben teljesen igazad van, mivel az Illés Akadémiáról már olyan sztárcsapatok is választottak kapust, mint például a Juventus vagy a West Ham United.

Ez pedig tényleg nem a véletlen műve, mivel időről-időre nemzetközi mércével mérve is remek kapusok kerültek ki az akadémiáról. Ez pedig azt a munkát minősíti, amelynek alapjait Gaca és Kuti fektette le. Remélem, hogy ez a folytatásban is így lesz majd.

Te ehhez mennyiben tudsz majd hozzájárulni? Akár azt is kérdezhetném, hogy neked mi lesz az edzői hitvallásod?

Nem találtam fel a spanyolviaszt, én nagyon egyszerűen a munkában hiszek. A következetes, napi szintű munkában. Az alapelvek mentén folyamatosan dolgozni kell. Abból nem szabad engedni. Fontos a tehetség is, de a befektetett munka nem hazudik. Csak elhivatottsággal lehet komolyabb sikereket elérni.

Most viszont számodra egy újabb érdekes időszak következik, mivel közel két évtized után eligazoltál a Haladástól, még pedig a megyei I. osztályban szereplő Répcelakhoz.

Az a célom, hogy 40 éves koromig aktívan védjek. Még szerettem volna egy esztendőt a Haliban tölteni, de az élet mást hozott. Répcelakra ismerősök – köztük az itteni kollégám, Németh Gábor – hívtak, örültem, hogy komolyan számítanak rám. Mellette pedig természetesen szeretnék tevékenyen hozzájárulni ahhoz, hogy az Illés Akadémián továbbra is magas szintű kapusképzés folyhasson.