Rajtra kész női U19-es csapatunk

Rajtra kész női U19-es csapatunk

Augusztus utolsó hetében női akadémiai csapataink számára is megkezdődnek a bajnokságok. „Stílszerűen”, a legidősebbek, az U19-esek rajtolnak először, Tebeli György csapata csütörtökön Hatvanban lép pályára.

A 2021/2022-es szezonra átalakult a magyar női utánpótlás versenyrendszere. Korábban a sportszervezetek többsége az U19-es, az U16-os és az U14-es korosztályban indított csapatot, idén viszont a lányok is átálltak a klasszikus akadémiai korosztályokra (U19, U17, U15), de a pre-akadémiai rendszerben természetesen lehet más – például U14-es – gárdájuk is.

Újdonság az is, hogy az akadémiák – a hat államilag elismert női akadémia, valamint négy Elit Központ – ebben a három korosztályban zárt bajnokságban játszik majd. Új a lebonyolítási rend is, előbb 2X9 mérkőzéses alapszakaszra kerül sor, majd a rájátszásra szétválik a mezőny. Itt az alapszakasz 1-4. helyezettje további hat, 5-10. helyezettje további öt fordulót játszik.

Az új rendszerben – bizonyos szempontból – Tebeli György csapata, az U19 lesz a legkönnyebb helyzetben. Az akadémiai U19-es bajnokság ugyanis a korosztály korábbi kiemelt csoportjára épül, ami azt is jelenti, hogy a DVTK kivételével valamennyi vetélytárs tavaly is lányaink ellenfele volt.

Hathetes felkészülésen van túl a csapat, amely úgy érzem, jól sikerült, elvégeztük azt a munkát, amit szerettünk volna. Ezalatt az időszak alatt hat felkészülési meccset játszottunk, melyek között voltak nemzetközi találkozók is, és olyan is, amelyen az U17-es korosztályból is sokan pályára léptek. Szeretnénk egy új játékrendszert elsajátítani csapattal, úgy gondolom, hogy ebben ott tartunk, ahol ennyi munka után tartani kell, sem előrébb, sem hátrébb. Természetesen a bajnoki mérkőzések, tétmérkőzések lesznek a mérvadók, de szerintem jó úton haladunk. A nyáron voltak változások a keretben, Gévay Dorka Hatvanból, Kaszap Kamilla Balatonfüredről, míg Nagy Dorottya és Németh Natasa Zalaegerszegről érkeztek. Ahogy mindenkivel, úgy velük is elégedett vagyok, jól dolgoztak, jól dolgoznak, és igyekeznek minél hamarabb felvenni a ritmust, megszokni az új, intenzívebb közeget. Az érkezésükkel nagyobb lett a versenyhelyzet a csapaton belül, a lányok látják, hogy minden játékpercért meg kell dolgozni, de ez úgy gondolom, hogy a hasznunkra válhat és a legjobbjukat hozza ki belőlük. Én magam is nagyon kíváncsi vagyok, hogy ez az újjáalakult, kiemelt bajnokság miként fog működni, milyen hatással lesz úgy összességében a női labdarúgásra. Ez egy új helyzet, várom, hogy az ellenfeleink mire lesznek képesek, és hogy mi hol leszünk majd ebben a mezőnyben. A cél, hogy a játékosok egyénileg fejlődjenek, alkalmassá váljanak a felnőtt futballra, ami nálunk az NB I-et jelenti, ugyanakkor legyen a csapatnak karaktere. Támadófutballt szeretnénk játszani, gólokat szerezni, és minél több mérkőzést megnyerni. Mindannyian nagyon motiváltak vagyunk, várjuk az FC Hatvan elleni bajnoki rajtot, ahol már élesben is felmérhetjük, hogy hol tartunk. Mindezek mellett szeretném, hogy az U15-ös, az U17-es, valamint a felnőtt csapat is jól szerepeljen, mert egy nagy közösséget alkotunk. Eddig is segítettük egymást, ahol tudtuk, és erre szükség lesz a későbbiekben is. Nem utolsó sorban pedig a vezetőségnek szeretném megköszönni, hogy remek körülmények között készülhettünk, innentől fogva már csak rajtunk múlik, hogy hogyan szerepelünk, milyen eredményt érünk el

– mondta Tebeli György vezetőedző.

Az Illés Akadémia női U19-es csapatának kerete: Andrónyi Réka, Balogh Sára, Csapó Zsófia, Csizmadia Zsófia, Gévay Dorka, Hajba Jázmin, Juhász Enikő, Kaszap Kamilla, Kiss-Lantos Hanna, Kránitz Kata, Molnár Réka, Nagy Dorottya, Németh Adél, Németh Mirtill, Németh Natasa, Németh Zsófia Peónia, Pálfy Barbara, Pálmai Eszter, Rugovics Boglárka, Saly Veronika, Simon Franciska, Szabó Liliána, Szalay Júlia, Varró Veronika, Varga Barbara, Vámos Tímea.

A csapat szakmai stábja: Tebeli György vezetőedző, Bíró Bence asszisztens edző, Orbán Attila erőnléti edző, Székely Tibor egyéni képzésért felelős edző, Szvorda Melinda kapusedző, Csillag Péter masszőr.