Radó András remek alapokat kapott az Illés Akadémián

Radó András remek alapokat kapott az Illés Akadémián

A koronavírus-fertőzés veszélye miatt elrendelt kényszerű szünet előtt a magyar labdarúgó élvonal egyik legjobb formában lévő csapata a Zalaegerszeg volt, mely legutolsó öt bajnokiján tíz pontot szerzett. Ebben öt találatával óriási szerepet vállalt Radó András, akivel az Illés Akadémián eltöltött időszakról is szót váltottunk.

Valóban nagyon jó formában voltunk, de úgy gondolom, hogy az egészségen, a biztonságon kívül most minden egyéb másodlagos dolognak minősül. Ha a bajnokságot nézem, akkor tényleg nem jó nekünk ez a szünet, ám a döntést maximálisan megértjük és jónak is tartjuk.

A Zalaegerszeg csapatán kívül az NB II-ben szereplő Haladásnak sem jött jól a kényszerű szünet.

Igen, ez tény, mivel egykori együttesem is remek periódust produkált. Ha jól emlékszem, akkor Mátyus János érkezését követően egyetlen meccsüket sem veszítették el. Stabil lett a védekezésük, alig kaptak gólt. Mentálisan megerősödtek. Figyelemmel kísértem a szereplésüket és nagyon örültem a sikereiknek. Biztos vagyok abban, hogy nem lesznek kiesési gondjaik. Persze csak akkor, ha folytatódik a pontvadászat.

Radó András 2010 szeptemberében a Honvéd elleni U19-es bajnokin

Radó András 2010 szeptemberében a Honvéd elleni U19-es bajnokin

Vajon folytatódni fog?

Mi nagyon bízunk benne. Tudjuk, hogy minden attól függ, hogy miként és mikor sikerül a járványt megfékezni. Mi labdarúgók úgy készülünk, hogy folytatás következik. Akár zárt kapuk mögött, akár nyitott stadionokban.

Te személy szerint hogyan tudsz most készülni a lehetséges folytatásra?

Minden hétre megkapjuk az előírt feladatokat: futás, erősítés és labdás gyakorlatok is szerepet kapnak. Ezek egy részét a közeli parkban tudom elvégezni, ahol szerencsére nagyon kevesen fordulnak meg. A másik részét pedig itthon csinálom meg.

Azzal kezdtük, hogy jó formában van a ZTE, te pedig sorban szerzed a gólokat. Mennyi szerepe lehet ebben a jó teljesítményben az Illés Akadémián megszerzett tudásnak?

Természetesen sokat számít az, hogy az ember hol sajátítja el az alapokat. Én Pápáról indultam és aztán kerültem az Illésre, ahol rengeteget tanultam. Onnan lettem NB I-es játékos. Nagyon sokat köszönhetek az akadémiának. Máig szívesen emlékezek egykori edzőimre is, akik közül Simon Attila állt a legközelebb hozzám. De a többiektől is nagyon sokat kaptam.

Hogyan emlékezel a társakra?

Sok barátot szereztem Szombathelyen, de az élet szanaszéjjel sodort bennünket az országban. Ettől függetlenül többekkel a mai napig is nagyon jó a kapcsolatom, talán Kokóval és Ugrai Rolival a legszorosabb. Ha a pályán ellenfélként találkozunk, jól elbeszélgetünk a meccs előtt, avagy után.

[alert icon=”” type=”general” ]

Radó András 1993. szeptember 9-én született Pápán. A PELC-ben kezdett futballozni, innen került az Illés Akadémiára. Első akadémista szezonjában 13 meccsen 16 gólt szerzett. Még nem volt 16 éves, amikor az U19-esek között szerepelt (20 mérkőzésen 16 gól), valamint bemutatkozott a felnőttfutballban a Haladás II. NB III-as bajnokiján. 18 évesen, 2011. november 25-én debütált a Bozsik Stadionban az NB I-ben: csereként pályára lépve gólpasszt adott Tóth Péternek, így a Haladás 0–2-ről egyenlített a Honvéd ellen. Első NB I-es találatát 2012. április 7-én a Videotonnak rúgta a régi Rohonci úton, az a meccs is 0–2-ről lett 2–2. Az MLSZ RangAdó gáláján, 2013-ban az év felfedezettjének válaszották meg. a A vasi zöld-fehéreknél 91 első osztályú találkozón 29 gólt rúgott. Meghívót kapott a válogatott keretbe – pályára egyelőre nem lépett. 2015-ben elfogadta a Ferencváros ajánlatát, ahol magyar bajnok és kétszeres kupagyőztes lett. Két évet állt a Puskás Akadémia szolgálatában, tavaly nyáron pedig az újonc Zalaegerszeghez írt alá. Eddig ebben a három együttesben 105 találkozón 22 gólt szerzett.

[/alert]

A kiemelt kép forrása: [button link=”” target=”_self” color=”” bgcolor=”” size=”small” ]www.haladasfc.hu[/button]