Nehéz volt az átállás

Nehéz volt az átállás

Nem volt egyszerű dolga az Illés Akadémia U14-es csapatának, ugyanis a 13 esztendős gyerekek a regionális bajnokságból csöppentek bele a jóval színvonalasabb országos pontvadászatba. Különösen a gólszerzéssel álltak hadilábon Tóth Zsolt tanítványai, így nem csoda, hogy eddig csupán egy győzelmet tudhatnak magukénak. Az eddig történtekről a vezetőedzőt kérdeztük.

Azt már a nyár elején is tudtuk, hogy nehéz szezon elé nézünk, hiszen nem könnyű az átállás a U13-as regionális bajnokságról az U14-es országos bajnokságra, ami lényegében a korosztály legmagasabb osztályát jelenti.  Sajnos – nem megbántva senkit –, a két pontvadászat össze sem hasonlítható.  Az átállás nehézségeivel kapcsolatban voltak már tapasztalataink, így tudtuk, hogy lesznek döccenők, ugyanakkor bíztunk benne, hogy csak úgy, mint korábban, a gyerekek fokozatosan felveszik az országos U14-es bajnokság ritmusát is. Összességében jó mentalitású, fejlődőképes és intelligens játékosok alkották a csapatot, ami mindenképpen dicséri az előző edző, Takács Csaba munkáját.

Mi az, ami optimizmusra adhat okot a folytatásra nézve?

Csupán 13 éves gyerekekről beszélünk, ezért a tervünk a folyamatos technikai, taktikai és mentális képzésük volt. Külön hangsúlyt fektetve a fejorientációra, a hatékony átvételekre, valamint az átmenetekre, hiszen ebben az osztályban egyetlen hibát is könyörtelenül megbüntetnek az ellenfeleink. A MOL Fehérvár elleni hazai, valamint a Diósgyőr és a Nyíregyháza elleni idegenbeli mérkőzésekre büszke vagyok, hiszen ezeken a meccseken maximálisan visszakaptuk, amit látni szeretnénk a gyerekektől. Azt a bravúrt is sikerült elérnünk, hogy a kétnapos túrákról – péntek: utazás, szombat: mérkőzés Diósgyőr, Nyíregyháza – pontot tudtunk hozni, amit nem sok csapat mondhat el magáról. A többi találkozó megmutatta, hogy miben kell még fejlődnünk a jövőben.

Mit vársz ettől a bizonyos jövőtől?

A folytatásban a támadójátékunkon feltétlenül javítani kell, mert elképesztően kevés gólt szereztünk. A kapu előtti hatékonyságot befolyásolják a támadó zónában játszók képességei is, amiben van hiányérzetem, ugyanakkor bízom benne, hogy egy jól sikerült felkészüléssel sikerül ebben a szegmensben is előbbre lépni.