Nagy reményekkel indult útjára gyenesdiási programunk

Nagy reményekkel indult útjára gyenesdiási programunk

Idén nyáron az Illés Akadémia női szakága is létrehozta gyenesdiási alközpontját, ahol heti két alkalommal közös edzésen vesznek részt a környező egyesületek tehetséges növendékei.

A lányok emellett az akadémiai légkörbe is belekóstolhatnak, ugyanis többször is ellátogatnak Szombathelyre, hogy együtt eddzenek korosztályos csapatainkkal. Luki Andrással, a program vezetőjével az indulásról, az alközpont működéséről, valamint a jövőbeni tervekről is beszélgettünk.

Akadémiánk női szakágvezetőjének a kezdetektől fogva kiemelt célja volt, hogy minden lehetséges eszköztárával segítse a környező egyesületeket, az ott pallérozódó tehetségeket. Velük kölcsönös együttműködési megállapodásokat kössön, amiből aztán mindkét fél profitálhat a későbbiekben. Ennek a törekvésnek az egyik újabb mérföldköve volt, hogy idén nyáron létrehoztuk gyenesdiási alközpontunkat. Kialakításával egyben igyekszünk egy új sportágat, alternatívát is kínálni a lányoknak, hogy a korábbiakkal ellentétben a labdarúgás is a látókörükbe kerüljön és egy választási lehetőségként szolgáljon számukra.

Ennek a programnak vezetője Luki András, az Illés Akadémia egyéni képző edzője, aki korábban az U14-es, valamint U15-ös csapatunkat is vezette. Ő térképezte fel a térségben működő egyesületeket és épített ki kiváló kapcsolatrendszert.

Ami a kezdeteket illeti, nyárig kell visszamennünk. Az akadémia vezetősége és jómagam folyamatos kapcsolatfelvételekkel, egyeztetésekkel elkezdtünk dolgozni azon, hogy ez az egész létrejöhessen és minél több egyesület csatlakozzon ehhez a kezdeményezéshez. Ennek eredményeként mostanra már többek között Vonyarcvashegyről, Hévízről, Keszthelyről is vannak lányok, akik részesei a programnak. Az említett gyermekek heti két alkalommal Gyenesdiáson gyűlnek össze és ott tréningezünk, de bizonyos időközönként ide, Szombathelyre is ellátogatunk, hogy akadémiai körülmények között is megmutathassák magukat a saját korosztályukban. Jelenleg 12-14 kislánnyal dolgozom, közülük a legfiatalabb 2015-ös, míg a legidősebb 2010-es születésű. Az augusztusi, valamint a szeptemberi hónap legfontosabb feladata volt, hogy felmérjük, ki hol tart, és mik azok a legfontosabb területek, melyekre fókuszálni kell, hangsúlyt kell fektetni. Az edzéseken főként mozgáskoordináció, labdás technikai fejlesztés, párharcok, különböző kisjátékok oktatása, gyakorlása szerepel. Mindezek mellett nagyon fontosnak tartom, hogy különböző formában folyamatos visszacsatolást kérjek a lányoktól. A jövőbeni tervek között szerepel egy harmadik edzés, harmadik nap beiktatása, ahol a fejlődésük érdekében külön csoportokban edzenének a gyerekek. A heti rendszerességű találkozással és munkával folyamatosan nyomon követhető a lányok fejlődése, ami egy rendkívül fontos dolog. Ennek köszönhetően aztán lehetőség van arra is, hogy konzultáljunk a gyermekkel, az edzőkkel, szülőkkel, és ha mindannyian úgy ítéljük meg, akkor leigazoljuk az adott játékost. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy párhuzamosan edz egyesületében, valamint akadémiánkon, mérkőzéseken pedig itt van velünk. Azt mindenképpen ki kell emelni, hogy éppen ezért nem szakítjuk ki teljesen őt a saját közegéből, mindkét „világról” meglesz a képe, ami megkönnyíti a döntését arról, hogy szeretné-e ezt komolyabban, hosszú távon csinálni és elkötelezi-e magát mellettünk. Példaként érdemes megemlíteni, hogy három tehetség: Jánosi Boróka, Kulcsár Noémi, valamint Sós Maja már pályára is lépett pre-akadémiai csapatunk, a Viktória FC színeiben.

Ajkán is járt az Illés Akadémia női szakágának stábja

Az ajkaiak is jártak az Illés Akadémián

A közös gyenesdiási edzéseken túl vannak olyan klubok (a Sümeg, a Nova és a Zalaegerszeg), ahol szakemberünk állandó, vagy időközi jelleggel egyéni képzéseket is tart az ottani tehetségeknek, ami szintén az együttműködés részét képezi. Örömteli tapasztalat, hogy a partneregyesületek rendkívül befogadóak, nyitottak a közös munkára. Rendszeresen szakmai napokat szervezünk ott dolgozó edzők, sportszakemberek számára. Az FC Ajka egyesülete már több alkalommal is ellátogatott hozzánk. Fontosnak tartjuk, hogy ezeken az alkalmakon egy eszmecsere alakuljon ki, partneregyesületeink is beszámoljanak a náluk folyó szakmai munkáról, és mindkét fél kölcsönösen tudja realizálni a szakmai nap adta előnyöket.