Mérlegen az U14-es és U19-es csapat

Az Illés Akadémia-Haladás U14-es együttese a 10. helyen végzett a bajnokságban – ebben a korosztályban nem rendeztek rájátszást. Az U19-esek az alsóházi rájátszást megnyerve, végül összességében a 9. pozícióban zártak.

Az őszi szezont a nyolcadik helyen záró Illés Akadémia-Haladás U14-es csapata a 10. pozícióban fejezte be a bajnokságot. Bánfalvi Attila együttesének életét tavasszal folyamatosan betegségek, sérülések nehezítették. A vezetőedző amondó, amennyiben mérkőzésről mérkőzésre teljes csapattal állhattak volna fel, jóval előbbre végezhettek volna a tabellán. A vasiak 30 meccsükből tizenegyet megnyertek, egyszer játszottak döntetlent, 18 alkalommal kikaptak. Gólkülönbségük: 31-63, és 34 pontot szereztek.

– Nem lehetünk elégedettek a tavaszi eredményekkel, annak, hogy nem úgy sikerültek a dolgaink, ahogy terveztük, több oka is van – mondta Bánfalvi Attila, az Illés Akadémia-Haladás U14-es csapatának edzője. – Egész tavasszal rengeteg sérültünk, betegünk volt, szinte mindig akadt négy-öt hiányzónk. A 2003-as korosztályból pótoltuk a kiesőket – több-kevesebb sikerrel. A bajnokság hajrájában már kicsit jobb eredményeket produkáltunk, jöttek a győzelmek, végül tizedikként zártunk. Úgy érzem, a hatodik helyre mindenképpen jó lett volna a csapat – amennyiben komplett gárdával állunk ki, odaérhettünk volna. Ami a meccseket illeti, az utolsó két fordulóban előbb 3-1-re vertük a Debrecent, majd 2-0-ra nyertünk Újpesten – erre a két meccsre büszkék lehetünk. Csakúgy mint a felcsúti meccsünkre, bármilyen furcsa is, noha 6-0-ra kikaptunk, a 70. percig nem volt gond. a Puskás Akadémia 1-0-ra vezetett, de ennek ellenére jól játszottunk, gólokat szerezhettünk volna. Ekkor azonban elfogytunk, a cserekapust is muszáj volt a mezőnybe becserélnem. Tetszett az is, hogy a fiúk a vereségek ellenére sem adták fel, igyekeztek mérkőzésről mérkőzésre többet nyújtani. Egyénileg senkit sem szeretnék kiemelni, valamennyi futballistám megtett, ami tőle tellett. Ugyanakkor nagyon hiányzott Fördős Beatrix és Fördős Adrián. Előbbi a szabály miatt nem játszhatott, utóbbi súlyos sérülését követően tavasszal tért vissza, de kevés ideje vot, hogy visszanyerje régi formáját. Július 16-ig kaptak pihenőt a játékosok, akkor kezdjük a nyári felkészülést.

Az Illés Akadémia-Haladás U19-es gárdája csak rosszabb gólkülönbségének köszönhetően, mondhatni hajszál híján maradt le a felsőházi rájátszásról az alapszakasz utolsó fordulójában. A Kuttor Attila vezette csapat az alsóházban 14 meccse közül hetet megnyert, hatszor kikapott, egy döntetlent játszott, 27-19-es gólaránnyal, 27 pontot gyűjtve az első, vagyis összesítésben a 9. helyen végzett.

– Nyilván jobb lett volna tavasszal a felsőházban folytatni szereplésünket, de így sem volt gond a motivációval, a fiúk minden meccsen rendesen odatették magukat a pályán – jelezte Kuttor Attila, az U19-es gárda edzője. – És egyébként is: nem csak egy bajnokságra készítjük fel a fiúkat, hanem profi futballistákat nevelünk. Amúgy csak két gólon múlt, hogy nem kvalifikáltuk magunkat a felsőházba. Ami az alsóházat illeti, ha nem is olyan simán, mint szerettük volna, de megnyertük az alsóházat. Játékunk hűen tükrözte az Illés Akadémián öt évvel meghonosított felfogást: uraltuk a meccseket, domináltunk, gólhelyzeteket dolgoztunk ki. A mérkőzések 90 százalékában jóval több lehetőséget dolgoztunk ki ellenfeleinknél. Sajnos néha akadozott a kihasználásuk, ebből adódott a play-off elején a sok döntetlenünk. A végére viszont nagyon összeállt a csapat, utolsó hét mérkőzésünkből hatot megnyertünk. Azon az egyen, Győrött is a 85. percig 2-0-ra vezettünk, ám végül meg kellett elégednünk az egy ponttal. Kevés olyan mérkőzésünk akadt, amelyen – ha a futball pontozásos sportág lenne – nem érdemeltünk volna győzelmet. Azt gondolom, értékes szezon áll mögöttünk, sok olyan fiatal nőtt fel, akik a Szombathelyi Swietelsky-Haladás első csapatával vagy a Sopron NB II-es együttesével készülnek. Egyénileg senkit sem szeretnék kiemelni, akadt, aki rövidebb, többen hosszabb ideje velünk vannak, de mindenki megértette, mit kíván ez a sportág, amennyiben valaki komolyan szeretné űzni. A felkészülést július 18-án kezdjük el.