Két „mókamester” az Illés Akadémiáról

Két „mókamester” az Illés Akadémiáról

Az Illés Akadémia növendékei közül Kállai Zalán és Szijjártó Ármin számít már szinte „törzsgárdatagnak” az U18-as válogatottnál. Oross Márton szövetségi edző a Georgia elleni páros mérkőzésen is bizalmat szavazott nekik: Zalán az első, míg Ármin a második derbin léphetett pályára.

Egy nagyon harcos csapat ellen játszottunk két nemzetközi felkészülési mérkőzést. Minden egyes méterért, minden egyes labdáért meg kellett küzdenünk. Nagyon mélyen meghúzták a saját védelmi vonalukat, amit leginkább pontrúgásokkal, szélről beadásokkal tudtunk feltörni. Mindkét meccsen voltak nagy helyzeteink, az elsőn még 11-est is hibáztunk. Annyi hiányzott, hogy a lehetőségeinket nem váltottuk gólra. Jó felmérő volt ez a két összecsapás, jelentős nemzetközi tapasztalatot tudtak a gyerekek szerezni, amit majd a későbbiekben hasznosítani tudnak. A szakmai stáb pedig újabb információkat gyűjthetett a srácokról miközben gyakorolhattuk a saját játékunkat is. Nagyon hasznosnak ítélem a tábort és a mérkőzéseket is.

Az első, amúgy 1–0-ra elveszített találkozót Kállai Zalán végigjátszotta. Mennyire voltál vele elégedett?

Hozta azt, amit tőle elvárok. Nagyon jól ráérzett arra, hogy hol lehet labdát szerezni. Jó érzékkel terelte az ellenfelet. Viszont neki is mondtam, hogy a helyzeteket most már ki kellene használnia. Ezen a meccsen és a múltkorin is volt ordító ziccere, szinte ugyanabból a pozícióból, de sajnos ezek kimaradtak. Ettől függetlenül összességében elégedett voltam vele.

A második, gól nélküli összecsapáson pedig Szijjártó Ármin töltött kezdőként 75 percet a pályán. Hogyan értékeled az ő teljesítményét, annak tudatában, hogy a védelem bal oldalán szerepeltetteted?

Úgy gondoljuk, hogy az Ármin alkata, adottsága jobban érvényesül akkor, ha kevesebb nyomással indul és úgy tud felgyorsulni. Ő valójában egy „bújtatott” támadó, de természetesen a védekezési feladatokat is számon kérjük rajta. Nagyon értékes számunkra Ármin sebessége, összjátéka, valamint a beadásai és a lövőkészsége. Egy abszolút komplex játékos. A nemzetközi trendek is azt mutatják, hogy egyre jobb játékosok kerülnek szélső hátvéd posztra. Egyre inkább szükség van ilyen mélységi irányítókra, akik nyomás alatt is tudnak focizni, nem pánikolnak be. Ha kell beadással, lövéssel, cselezéssel törik át az ellenfél védelmét. Úgy gondolom, hogy ezen a poszton ő akár nemzetközi szintet is elérhet.

Nem hiányoznak majd így a góljai?

Akár egy-egy mérkőzésen belül is tudunk variálni vele. Lehet feljebb is szerepeltetni. De például Montenegró ellen először kezdő balhátvédként adott gólpasszt, majd a második meccsen csereként beállva balszélsőként talált be a kapuba. A svájci fiatalokkal szemben megvívott szombathelyi összecsapáson viszont egyértelműen támadóként tudott lendíteni a játékunkon, és rúgott döntő gólt. Ráadásul a mentalitása is olyan, hogy mindenhol a tudása legjavát akarja nyújtani. Teljesen mindegy, hogy az milyen poszt.

Milyen szerepet tölt be a két játékosunk a válogatott keretében?

Mind a két srác kellően bohém, bennük van a humor. Szinte mindenből tudnak viccet csinálni, ami kicsit kikapcsolja őket és a csapatot sokszor átlendíti a nehézségeken. Jó, ha vannak olyan labdarúgók, akik a munka része mellett a játékot is látják a fociban. Ők ketten nagyon pozitív személyiségek. Mindig vidámak és a kudarcokon sem rágódnak sokat. Jól megtalálják az arányt a feszesség és a vidámság között. Szeretem ezt a tulajdonságukat.

Zalán és Ármin mellett van más játékos is a noteszodban az Illés Akadémiáról?

Lényegében figyelek mindenkit, ráadásul az Illés Akadémia 2004-es korosztályával kapcsolatban jól képben is vagyok. Folyamatosan egyeztetek az edzőkkel, jönnek az információk. Korábban Szabó Bence is kerettag volt az U18-as válogatottnál. Természetesen őt is figyelemmel kísérem. Ismerem az erősségeit. Sokáig sérült volt, nehéz időszakot él most meg. De rajta kívül is mindenkinek érdemes dolgoznia, mert bárki beverekedheti magát a válogatottba.

Milyen további program vár az U18-as nemzeti csapatunkra?

Április 19-én, illetve 21-én két meccsen lépünk majd pályára a bolgárok ellen. Azt egy picit hosszabb szünet követi, majd csak a bajnokság végén találkozunk a srácokkal. Akkor viszont lesz négy meccsünk is egy edzőtábor alatt. Kettő a dánok ellen itthon, egy-egy pedig a finnekkel, valamint a svédekkel szemben Svédországban. Utóbbi egy ilyen hármas körmérkőzés lesz.

Zárásként: a bolgárok ellen Kállai Zalánra és Szijjártó Árminra is számítasz?

Minden esélyük adott. Ígérni nem akarok, mert addig azért még hátra van egy hónap, bármi történhet addig. Alapból viszont ők egyértelműen a keretembe tartoznak. Jó eséllyel számíthatnak a meghívóra.