Jól döntött Horváth Huniék kupaktanácsa

Jól döntött Horváth Huniék kupaktanácsa

Horváth Péternek csak pozitívumok jutnak az eszébe az Illés Akadémiával kapcsolatban. Növendékünk, Horváth Hunor édesapja úgy gondolja, hogy a jövőjét profi labdarúgóként elképzelő gyermeke jobb helyre nem is kerülhetett volna.

Számomra szülőként az a legfontosabb, hogy a fiam jól érezze magát, és eddig az Illés Akadémiáról Hunitól csak jót hallottam. Mi vidéki emberek vagyunk, ezért nekünk nagyon fontos a családias légkör, ami itt adott. Mindenki barátságos, mindenki a srácokért dolgozik. Ez éppen úgy igaz mondjuk a buszsofőrökre, az edzőkre, vagy éppen a vezetőségre. Mindenki egy közös célért dolgozik, még pedig azért, hogy a gyerekek fejlődjenek, sikeresek legyenek.

Ha minden igaz, akkor Huninak több ajánlata is volt, mielőtt a mi akadémiánkra jött a Viditől?

Igen, de ez egy hosszabb történet volt. Annak idején Huni a Főnixben kezdett el focizni Szoboszlai Zsolt irányítása alatt. Azt hiszem, őt ma már senkinek sem kell külön bemutatni. Utána Bárdosi Balázs javaslatára igazolt a Vidibe, ahol rögtön megnyerték a csapattal a korosztályuk I. osztályú bajnokságát, ennek köszönhetően pedig több srác is felhívta magára az akadémiák figyelmét.  A fiamat Szabó Ákos közbenjárására megkereste akkor Illés Béla és Bakos Roland. Hívták Szombathelyre, de Huni még korainak tartotta a váltást. Ez rá egy évre megismétlődött, de ő még akkor is maradni szeretett volna a fehérváriaknál. Ezt követően az Illés Akadémián kívül megkereste a Ferencváros és az MTK is.

Ilyen konkurencia mellett döntöttetek az Illés Akadémia mellett?

Hát igen. A Fradiról tudtuk, hogy ők nem a saját nevelésű fiatalokra alapoznak, meg lehet nézni a keretüket. Az MTK és az Illés közül végül utóbbira esett Huni választása. Szeretném külön kihangsúlyozni, hogy ugyan összeült a családi kupaktanács, de a végső szót a gyermekünk mondta ki, már csak azért is, mert az ő életéről, jövőjéről volt szó.

Melyek voltak a legfontosabb érvek, melyek szombathelyi utánpótlás-nevelési centrum mellett szóltak?

Fontos szempont volt a perspektíva. Látta azt, hogy innen sok és alázatos munkával jó esély van bekerülni a Haladás felnőtt csapatába. De arra is rengeteg példát lehetne mondani, hogy az akadémiáról hány NB I-es, avagy akár válogatott labdarúgó került ki. Sőt, nem egy játékos egyből külföldre tudott szerződni, és olyan csapatokhoz, mint mondjuk a Juventus, vagy a Salzburg. És az sem volt mellékes, hogy az Illés Akadémia kitartott mellette, háromszor is megkereste. Én a második után már Ronaldóról is lemondtam volna.

Mennyire jött be ez a döntés?

Őszinte ember vagyok, tehát még véletlenül sem hízelegnék: egy rossz szót sem hallottam még a fiamtól az Illés Akadémiáról. Amúgy én is úgy látom, hogy az itteni infrastruktúrát Nyugat-Európában is megirigyelhetnék. Én a munkámból adódóan sűrűn járok Svájcba. Láttam az FC Basel és a St. Gallen stadionját, akadémiáját.  Itt Szombathelyen szerintem jobbak a körülmények. De fontos, hogy ehhez megfelelő szakmai stáb is párosul.

Huni ősszel az U17-es csapatunkban szerepelt, nemrégiben viszont bemutatkozott az U19-esben is. Mennyire vagy elégedett a fejlődésével?

Én azt tapasztalom, hogy sokkal labdabiztosabb lett. Ha lehetőség van rá, jobban be tud kapcsolódni a támadásokba. Nagyon látszik rajta Sátori Barnabás és Szekér István, illetve most már Horváth Rudolf és Horváth András munkája. Nem töltött még sok időt itt, de szerintem rengeteget fejlődött. Annak idején a Vidinél Horváth Zoltánnak köszönhettünk sokat. Most úgy látom, hogy itt megtalálta Zoli bácsi méltó utódait.

Mit vártok a közeli, illetve a távolabbi jövőtől?

Én nagyon bízom abban, hogy rövidesen megakad majd Hunin a Szombathelyi Haladás vezetőedzőjének a szeme. Már az is sokat jelentene, ha a keretbe bekerülhetne. De nyilván ehhez jövőre az Illés Akadémia U19-es csapatában kellene jól teljesítenie. Egyébként én úgy látom, hogy a következő szezonban remek U19-es csapat lesz itt, mivel nagyon tehetséges fiatalok jönnek fel. A távlati cél pedig az, hogy stabil NB I-es játékos legyen. Aztán persze ha a sors úgy hozza, jó lenne külföldön folytatni. Az ő stílusához leginkább az osztrák, avagy a német bajnokság illene. Az aktív foci után pedig edzősködni szeretne Huni.

Ezt már most eldöntötte?

Igen, mert ő az egész életét a labdarúgás berkein belül képzeli el. Fontosnak tartjuk a tanulást, ezért a távlati célok között ott van a TF elvégzése is. Én amúgy már most arra biztatom, hogy intenzíven tanuljon nyelveket. Legalább egy, de inkább két idegen nyelvet beszéljen. Ez ugyan az ő élete, nekünk viszont az édesanyjával az a feladatunk, hogy őt mindenben segítsük, támogassuk!