Japán futballista-palánták az Illés Akadémián

Japán futballista-palánták az Illés Akadémián

Az Egyesült Arab Emírségekbeli Fursan Akadémiáról érkeztek a srácok.

Egy nemzetközi ifjúsági labdarúgó-program keretében – amelynek elindítója a felkelő nap országából a Wakatake Group, és immáron partnere az Illés Akadémia is – három japán futballista-palánta érkezett utánpótlás-centrumunkba. A cél az, hogy a felkészülési időszakban integrálni tudjuk őket a munkába. A srácok már jó ideje a Dubaiban található Fursan Hispania Academy játékosai, azaz szó sincsen arról, hogy „kezdők” kerültek volna Szombathelyre. A 16 éves Jaesung Cho szélső, az egy hónap múlva 17 éves Kaito Suzuki középpályás, a 17 éves Haya Nishihiro pedig jobb oldali védő. Velük beszélgettünk a szombathelyi időszakról.

5-6 évesek voltunk, amikor elkezdtünk futballozni a szülőhazánkban. Aztán jött a lehetőség, hogy elkerülhessünk Dubaiba – amivel éltünk is. Nyelv- és futballtanulási szempontból is jó döntést hoztunk.

Hogy látjátok, mik a legfontosabb dolgok abban a pozícióban, ahol lehetőséget kaptok a pályán?

Szélsőként több ilyen is van: mindenek előtt területet kialakítani a társak előtt, megoldani az 1:1 elleni szituációkat, ha van rá lehetőség, akkor cselezni, és persze gólt szerezni

– mondja Jaesung.

A bal oldali támadók és középpályások ellen kell felvenni a harcot: gyorsnak kell lenni, de nem csak lábbal, hanem gondolkodásban is – ha nem is sikerül azonnal szerelni, fontos, hogy olvassa az ember a játékot, így például a passzsávokra figyeljen, és ott is „vadásszon” a labdákra

– véli Haya.

A középpálya a játék motorja, fontos, hogy feljuttassam a labdát a támadókhoz, vagy ha úgy alakul, akkor magam alakítsam ki a helyzetet. Ehhez ötletes és bátor futball szükséges

– emelte ki Kaito.

Hogy érzitek magatok az Illés Akadémián? Miben láttok különbségeket a dubai és a szombathelyi intézmények között?

Nagyon jó választás volt ide jönni: köszönet jár mindenkinek, aki közreműködött abban, hogy a Wakatake Csoport és az Illés Akadémia együttműködése létrejöjjön. Mi az időjárással teljesen meg vagyunk elégedve, nincsen monszun, a meleg pedig simán kibírható. Kiemelnénk, hogy egészen kiváló minőségű pályákon gyakorolhatunk. Szigorú, ám a labdarúgók érdekeit szem előtt tartó időbeosztás szerint dolgozhatunk Szombathelyen, a szakmai stáb munkája pedig példaértékű. Úgy érezzük, hogy fizikailag, technikailag és taktikailag is van különbség az akadémiák munkája között, például itt nagy a hangsúly az első labdaérintésen.

Először jártok Magyarországon?

Igen, ez az első alkalom. Megismerhettük Szombathelyt. Így fiatalként talán nincsen olyan sok szórakozási lehetőség, ez egy nyugodt város, ám a hétvégén lesz a karnevál, arra mindenhogyan kilátogatunk – nagyon várjuk, biztos jó buli lesz!

A fiúk teljesítményéről megkérdeztük Horváth Andrást, az Illés Akadémia U19-es csapatának vezetőedzőjét is.

Fizikálisan rendkívül jó állapotban vannak, a japán futballkultúrára jellemző stílusban edzenek: gyorsak, dinamikusak, szívósak, fegyelmezettek. Kiváló ritmusban csinálják a feladatokat, ezzel segítik a játékosaim gyors gondolkodását. Segítségünkre vannak a felkészülésben, szinte magyarázás nélkül megértik a feladatokat. Taktikai felkészültségük életkori sajátosságaiknak megfelelőek. Remélem, ez az egy hónap elérte célját számukra és hasznukra válik az itt eltöltött idő.