In memoriam Király Ferenc

In memoriam Király Ferenc

A szombathelyi futball legendás alakja tragikus hirtelenséggel hunyt el.

Király Ferenc 1952. június 20-án született Szombathelyen, és a Spartacusban kezdett el futballozni. Innen került a Haladásba, ahol 1970. augusztus 9-én debütált. Egy hét múlva, a Diósgyőr elleni hazai találkozón már első találatát is megszerezte az NB I-ben. Összesen 258 alkalommal játszott a magyar első osztályban, ezeken 30 gólt szerzett. 1975-ben Magyar Népköztársaság Kupa-döntőig menetelt a Haladással, az ezüstérem pedig feljogosította a szombathelyieket, hogy induljanak a Kupagyőztesek Európa Kupájában. Itt háromszor lépett pályára: az első mérkőzésen a negyedik gólt szerezte a végül 7–0-val végződő Valletta FC elleni mérkőzésen.

Az 1976/1977-es bajnokságban 31-szer szerepelt az ötödik helyen záró – ezzel a Vidék legjobbja címet begyűjtő – Haladásban.

Az 1981/1982-es Közép-európai Kupában 5-ször képviselte a zöld-fehér színeket, pályára lépett a San Siroban az AC Milan ellen is.

Tagja volt az 1983-ban, Indiában rendezett Nehru Kupa-győztes Haladásnak. 1984. június 3-án játszotta utolsó találkozóját a Rohonci úton: a SZEOL AK elleni bajnokin búcsúzott el a közönségtől. A futball legmagasabb szintjén Szombathelyen eltöltött 14 éve minta a klubhűséget illetően.

A Haladás Öregfiúk szervezetének aktív tagja volt. A Lurkó UFC által szervezett emléktornákon rendszeresen részt vett, a díjak átadásánál szerepet vállalt.

Az Illés Akadémia részvétét fejezi ki az egész családnak! Király Ferenc emlékét megőrizzük.