Huszonketten vizsgáztak le játékvezetésből

Huszonketten vizsgáztak le játékvezetésből

Úttörő vállalkozást indított az Illés Akadémia és az MLSZ Vas megyei Igazgatóságának Játékvezetői Bizottsága.

Illés Béla alapító-akadémiaigazgató és Bakos Roland szakmai igazgató támogatásával a Szarka Zoltán vezette megyei JB játékvezetői tanfolyamot indított az Illés Akadémia U19-es és U17-es korosztályai számára. A több mint 60 órányi tananyag elméleti és gyakorlati óráit fizikai felmérés, és gyakorlati játékvezetés követte, ma pedig előbb írásban, majd szóban adhattak bizonyságot tudásukról a résztvevők. A tanfolyam végén huszonketten tettek sikeres teljes körű vizsgát, közülük négyen kiválóan megfelelt minősítéssel.

A mai záróvizsgákon a Vas megyéből Szarka Zoltán, Horváth Patrik, Kulman Tamás, Huszár Balázs, Pál László és Kovács László, míg az országos bizottságból Vavika Ferenc, és az aktív NB I-es játékvezetést nemrégiben, 331 első osztályú találkozó után befejező Solymosi Péter felügyelte a rendet. A vizsgabizottsági elnök, Vavika Ferenc értékelte az első olyan vizsgát, amelyen akadémiai labdarúgók szereztek játékvezetői minősítést:

Alapvetően egy remekül előkészített, jól megszervezett vizsga volt a mai. Meglepett, hogy a vizsgázók rendkívül fegyelmezettek voltak, kiváló hozzáállással érkeztek, korrektül viselkedtek – legyen szó akár a teszt kitöltéséről, akár a szóban tett feleletekről. A felkészültségüket különbözőnek tudom minősíteni, külön dicséretes, hogy négyen is kiválóan megfeleltek, és volt, akinek az írásbeli tesztje is 100%-os lett. Szeretném kiemelni, hogy a szóbelizők közül többen is kiválóan teljesítettek, szakkifejezésekkel, gyorsan válaszolva, azokat megfelelően megindokolva beszéltek a kihúzott tételekről. Látszott, hogy – most már mondhatom: a játékvezetők – abszolút felkészülten érkeztek. Az NB I-es játékvezetést nemrégiben abbahagyó csúcstartó, Solymosi Péter jelenléte is jó hatással volt a résztvevőkre. Hangsúlyozom, mind az ötlet, hogy egy kiemelt labdarúgó akadémián a növendékek játékvezetői vizsgát tegyenek, mind maga a megvalósítás: a helyszín, a felszereltség, a szervezés kiválóan működött. Mindebben nagy szerepe van a Szarka Zoltán vezette megyei bizottságnak – és mindez követendő példa az ország többi kiemelt intézménye előtt. Ugyanis ez nagyon jót tesz a magyar labdarúgásnak, hiszen így a játékosok teljes mértékben képben vannak, a szabályismeretet megszerezték és alkalmazni tudják, és talán közelebb kerülnek a játékvezetőkhöz.