Halmai Gábor: 50!

Halmai Gábor: 50!

A háromszoros magyar bajnok és háromszor MK-győztes, 57-szeres válogatott labdarúgó 50. születésnapját ünnepli.

Január 7-én 50. születésnapját tartja Halmai Gábor, aki az Illés Akadémia egyik alapítója, és 2007 óta a szombathelyi utánpótlás-nevelő centrum társadalmi kapcsolatokért felelős menedzsereként dolgozott, 2022-től pedig ő az Illés Sport Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A székesfehérvári születésű sportember a Videotonban mutatkozott be nem sokkal 18. születésnapja után: 1990. március 3-án a kezdőcsapat tagja volt a Vasas elleni találkozón, amely 1–1-gyel zárult. A következő év nyarán a Kispest-Honvéd csapatához igazolt, ahol az 1992/1993-as bajnokságban – immáron Illés Bélával, mint csapattárssal – meg sem álltak az NB I első helyéig! A válogatottban 1993. szeptember 8-án debütált Oroszország ellen. Belgiumba, a Germinal Ekeren csapatához szerződött, ahol 74 bajnoki mérkőzésen 13 alkalommal volt eredményes. Emlékezetes gólt szerzett meggypiros mezben 1995. április 26-án, amikor a mieink a Népstadionban az 1994-es világbajnokság bronzérmesét, Svédországot, 1–0-ra legyőzték. A légióskodás után 1996-ban visszatért Magyarországra, az MTK-ban ismét együtt futballozhatott Illés Bélával. Négy szezon alatt kétszer nyerték meg a bajnoki címet a kék-fehérek, és három alkalommal az MK-serleget is magasba emelhették. Izraelbe, a Hapóél Tel Aviv csapatába került, ahol három szezon alatt 89 mérkőzésen 10 gólt ért el. Pályafutása végén visszatért az MTK-ba.

Az NB I-ben 218 mérkőzésen 24 gólt szerzett, a válogatottban 57 találkozón 4 gól fűződik a nevéhez, az MTK örökös bajnoka. Az Illés Akadémia megalapítása óta a menedzsment tagja, sokáig dolgozott több sportcsatornánál labdarúgó-szakértőként. 2004-ben Egervári Sándorral focisulit alapított. Mindig is úgy gondolta, kapott annyit a magyar labdarúgástól, amit tovább szeretne adni a felnövekvő generációknak. Emellett elévülhetetlen szerepe van abban, hogy a padbol – mint látványsport, és mint XXI. századi sportélmény – meghonosodjon hazánkban.

Isten éltesse nagyon sokáig!

Nyitókép forrása: www.mtkbudapest.hu