Életre szóló élményekkel tértek haza Coventryből

Életre szóló élményekkel tértek haza Coventryből

Mint arról folyamatosan beszámoltunk, az Illés Akadémia növendékei is ott voltak Coventryben, az 54. Nemzetközi Diákjátékokon, ahol Szombathely városát képviselték és fantasztikus második helyet értek el. Az élményekről, érzésekről, benyomásokról a csapat edzőjével, Tóth Alexandrával beszélgettünk, aki boldogan mesélt a kint eltöltött napokról.

Milyen hangulat fogadott benneteket a futball hazájában? Ráadásul nem sokkal azután, hogy a női labdarúgó-válogatottjuk Európa-bajnokságot tudott nyerni hazai környezetben.

A kezdetekben nem igazán volt érezhető, hogy a friss kontinensbajnoknál vendégeskedünk. Aztán az első csoportmérkőzésünkön már valóban felfokozott volt a hangulat. hiszen az egyik hazai csapattal játszottunk.

Hogy érezték magukat a lányok abban a miliőben, ami egy ilyen volumenű eseményt jellemez?

Szoros volt a programunk. Meghatározott időben tarthattunk edzéseket. A megnyitó aztán mindenki számára fantasztikus élmény volt! Az a szeretet, barátság, közvetlenség, amit a gyerekekkel együtt kaptunk a többi országtól, leírhatatlan. A ceremónia keretein belül a hivatalos beszédek után több fellépő is volt, eközben pedig a gyerekek egymás között cserélgettek relikviákat, táncoltak, beszélgettek egymással. Ebben a mezőnyben városok válogatottjai vettek részt: a hazaiak két csapatot vonultattak fel, rajtuk kívül volt skót, ír, kanadai, valamint svájci együttes is. Úgy gondolom, az utolsó mérkőzésen volt igazán érezhető, hogy ez egy nemzetközi torna, de természetesen a csoportmérkőzések, valamint az elődöntő sem volt sétagalopp.

Mik lehetnek egy ilyen nemzetközi torna legfőbb tapasztalatai, illetve mit vihetnek magukkal a gyerekek a sportélményen túl?

Azt gondolom, hogy más országok játékstílusának megismerésére, megtapasztalására is megfelelő volt ez a torna, de ami még fontosabb, hogy a gyerekek felszabadultan érezték magukat. Ezen kívül fantasztikus volt látni, hogy mondjuk atlétikában 100, vagy 400 méter után ölelgeti egymást és szívből gratulál egymásnak a holland, a görög, vagy az izraeli.

A többi magyar sportolónak tudtatok a helyszínen szurkolni, volt erre lehetőség?

Sajnos az úszókat nem tudtuk a helyszínen buzdítani, mert az ő versenyeiket bent, a városban rendezték, de Tejes Péter kollégámmal folyamatosan kommunikáltunk a napi eredményeinkről. Amikor időnk engedte, szurkoltunk az atlétáknak, cserében pedig, amikor nekünk volt meccsünk, ők jöttek drukkolni. Ez hatalmas löketet adott a gyerekeknek, amit mi különösen az elődöntőben éreztünk.

Szabadidőtökben volt azért lehetőség valamennyire felfedezni a környéket?

A hivatalos záróesemény utáni napon, elutaztunk Londonba, ahol a szállásunk elfoglalása után városnézésen vettünk részt. A lehetőségekhez képest igyekeztünk sok helyre eljutni.