Dombó Dávidnak Király Gábor és Iker Casillas a példaképe

Dombó Dávidnak Király Gábor és Iker Casillas a példaképe
A római nemzetközi utánpótlás-viadal legjobb kapusának választott szombathelyi Dombó Dávidnak Király Gábor és Iker Casillas a példaképe.

Rómában is letette névjegyét a Haladás-Illés Akadémia 1993-as, pápai születésú portása, Dombó Dávid. A közelmúltban rendezett nyolccsapatos U19-es torna legjobb kapusának választották a szakemberek. A viadalon résztvevõ együtteseket egyébként két négyes csoportba sorolták, a mieink elõször Szlovéniát verték 2:0-ra, majd az olasz ligaválogatottat 3:2-re, a görög U17-es válogatottat pedig 5:0-ra intézték el. A döntõben a románokkal találkoztunk, gólnélküli végeredményt követõen maratoni tizenegyespárbajban, 12:11-re kikaptunk – így végül a második helyen végeztünk. A viadal legjobb kapusáról, Dombó Dávidról többek között azt mindenképpen érdemes tudni, hogy – az illesfociakademia.hu oldalon fellelhetõ adatlapja alapján – idehaza a Haladás, külföldön a Manchester United a kedvenc együttese. Hiába, a játékos már fiatalon is tisztában van, hogy mely országokban mely együttesek képviselik a minõséget…

– Nagy élmény volt számomra a torna, bár az kicsit furcsálltam, hogy ugyan Rómában laktunk, de valamennyi meccsünket az olasz fõváros melletti mûfüves pályán játszottuk – mondta Dombó Dávid. – A csoportkörben jól szerepeltünk, nekem is jól ment a védés, a legtöbb dolgom talán az olasz ligaválogatott elleni meccsen volt. A döntõben a románokkal találkoztunk a hosszú és izgalmas tizenegyespárbajban azonban õk bizonyultak jobbnak – nekem egy büntetõt sikerült hárítanom. Roppant boldog vagyok, hogy engem láttak a torna legjobb kapusának, én is úgy éreztem, hogy nem volt gond a formámmal, a szövetségi kapitány Tuboly Frigyes mellett a csapattársak is gratuláltak a teljesítményemhez. Az ilyen tornákon rengeteg csapat megfigyelõje, menedzserek hada figyeli a teljesítményünket – ezúttal sem volt ez másképp. Mindenesetre engem azóta sehonnan sem kerestek meg, de egyelõre amúgyis jól érzem magam Szombathelyen, már csak azért is, mert korábban szóba került, hogy majd szerzõdést kapok a felnõtt csapatnál. 2007 nyarán kerültem Pápáról az Illés Akadémiára, és bizony rengeteget fejlõdtem azóta. Elsõsorban kapusedzõmnek, Kutasi Csabának tartozok nagy-nagy köszönettel, a mester Szombathelyre kerülésem óta treníroz. A lábmunkám sokat javult, de mondom, szinte mindenben fejlõdtem. Amiben viszont javulnom kell, azok a gyors indítások, hiszen rengeteg gól született úgy, hogy egy kapus ügyesen felmérte a helyzetet, és hosszú kirúgással indította  csatárt.

A Rómában második helyezést elért U19-es magyar válogatott. Fotó: mlsz.hu

– Ami a közeljövõt illeti: áprilisban Telkiben játszunk edzõmeccset az olaszokkal, majd következik az elitkör – folytatta Dombó Dávid. – A portugáliai selejtezõkön korábban én védtem, így hiszem, hogy az elitkör meccsein is én állok a kapuban. Továbbá remélem azt is, hogy korosztályanként feljebb és feljebb lépve elõbb-utóbb a nagyválogatott kapuján is bekopogtatok. A terveim szerint idõvel tehát a Haladásban szeretnék védeni, majd megcélzom a nagyválogatottat és szeretnék külföldre szerzõdni. Hogy hová igazolnék? A német és a spanyol bajnokság szimpatikus számomra, tehát ha tehetném, e két ország közül választanék. A magyar kapusok közül Király Gábor, míg a külföldiek közül Iker Casillas a kedvencem.