Csodákat láttak a Hertha akadémiáján

Csodákat láttak a Hertha akadémiáján

Valódi német precizitással nevelik a Hertha BSC futballakadémiáján a fiatalokat. Pacsi Bálint, az Illés Akadémia szakmai igazgatója és Orbán Attila erõnléti edzõ is belenézhetett a berlini mûhelybe.

Az MLSZ szervezésében 12 PRO-licences tanfolyamot végzõ edzõ, akadémiai vezetõk, erõnléti edzõk, szövetségi edzõk utaztak a berlini Hertha futballakadémiájára, hogy megismerkedjenek a világszínvonalú német utánpótlásképzéssel. Megyénket az Illés Akadémia szakmai igazgatója, Pacsi Bálint és Orbán Attila, az akadémia és magyar nõi labdarúgó-válogatott erõnléti edzõje képviselte.

– Rengeteg hasznos tapasztalatot szereztünk az öt nap alatt, Orbán Attila bepillantást nyert a 74 fõvel dolgozó berlini akadémia erõnléti képzésébe, jómagam pedig a szervezési és szakmai struktúrát ismerhettem meg – mondta Pacsi Bálint. – Eközben edzéseket és mérkõzéseket néztünk meg. A legtehetségesebb gyerekeket kilenc éve kortól összegyûjtik, azt vallják, hogy az intenzitás és a technikai felkészültség úgy fejlõdik a legjobban, ha a legjobbak a legjobbakkal edzenek. Jelmondatuk: „A tehetséged hozott ide, de a személyiséged határozza meg a jövõdet”. U16-os korig a mérkõzés csak egy eszköz a képzésben, ezt követõen kerül elõtérbe az eredmény. Érdekes, hogy az U13-as korosztálytól felfelé még télen sem edzenek teremben, mert rengeteg fûtött mûfüves és füves pályával rendelkeznek. A legnagyobb különbség mégsem az edzésekben, hanem az orvosi, rehabilitációs háttérben és a táplálkozásban van. Grammra pontosan kiszámolják az ásványi anyag, vitamin, fehérje és szénhidrát bevitelt, részletesen lebontva kinek mennyi magnéziumot, cinket, kalciumot kell bevinnie szervezetébe. Az erõsítõ és rehabilitációs termekben a különbözõ emeleteken különbözõ tengerszint feletti magassági levegõ van beállítva. Az egyiken mintha 2000, a másikon pedig 3000 méteren dolgoznának a játékosok. Tizenhat éves kortól folyamatosan veszik a srácok fülébõl a vért, és mérik a laktát (fáradtsági) szintet.

Pacsi Bálint (jobbról) Dárdai Pállal, a Hertha utánpótlásában dolgozó magyar szövetségi kapitánnyal a berlini Olimpiai Stadionban

– A kiemelt tehetségek programját már be is emeltem az Illés Akadémia programjába – folytatta Pacsi Bálint. – Kéthetente egyszer Orbán Attilával és Kuttor Attilával hárman fogunk edzést vezényelni az akadémia legjobb 16+2 játékosának, akik az U16,U17,U18,U19 -es csapatból kerülnek ki. Ez egy nyitott csapat lesz az akadémián belül, ahova szabad lesz a be és kijárás. Így létrejön a legjobbak a legjobbakkal edzésének elve. Ha össze akarnám foglalni a berlini tapasztalatokat, azt mondanám: egyetlen egy titok van, rendkívül szervezett struktúrában dolgozni, dolgozni, dolgozni.