Cél a Pro-licenc és az ifjúsági Bajnokok Ligája

Cél a Pro-licenc és az ifjúsági Bajnokok Ligája

Horváth Rudolf minden területen a maximumra törekedik. Az Illés Akadémia U19-es csapatának vezetőedzője az UEFA szakmailag legmagasabb szintű képesítést adó diplomáját szeretné megszerezni, emellett pedig minden vágya, hogy tanítványaival megnyerje a korosztály országos bajnokságát, és így jogot szerezzenek az ifjúsági BL-ben való szereplésre.

Eredetileg egy év alatt zajlott le volna le az MLSZ égisze alatt az UEFA Youth Elit A Diplomát adó tanfolyam, ám a koronavírus-járvány miatt nálunk is volt némi csúszás. Lényégében 15-16 hónap alatt tettük le az összes vizsgát. Én 2010-ben már megszereztem az A-licencet, ám ez most speciálisan az utánpótlásról szólt. Amúgy már az MLSZ berkein belül elvégeztem olyan képzéseket, melyek a munkámat segíthetik. Így például erőnléti edzőnek és sportmenedzsernek is mondhatom magamat. Most a legnagyobb álmom a Pro-licenc begyűjtése.

Egy picit azért még maradjunk a legutóbbi diplománál. Milyen volt a tanfolyam tematikája?

Nagyon alapos képzésen estünk át. A gyakorlati oktatás során különböző korosztályos csapatokkal foglalkoztunk, szinte minden alkalommal más és más korcsoport volt terítéken. Itt az edzésvezetés volt a lényeg. Az elméleti részben nagyon sok előadást hallgattunk meg. Az óraadók között voltak egykori válogatott labdarúgók, videóelemzők, orvosok, dietetikusok. Budapesten és Telkiben voltak az egyenként kétnapos kurzusok. Sokszor reggel 6 órakor kezdtünk és este fél 11-kor végeztünk. Nagyon tartalmas és nehéz napok voltak. Vizsgázni már féltávnál is kellett. Mellette pedig olyan kötelező elemek is voltak, mint például a csapatlátogatás. Én Dunaszerdahelyen a DAC-nál töltöttem három napot, ahol lényegében az U9-es csapattól kezdve a felnőtt gárdával bezárólag minden korosztályt tanulmányozhattam. Megnéztem az új akadémiát, amit például Győrben is megtettem. Már a záróvizsgáig sem volt könnyű eljutni. Ott aztán egy 100 kérdésből álló tesztet kellett online teljesíteni, aminek a sikeres abszolválása után lehetett menni a gyakorlati és szóbeli számonkérésre. Szerencsémre engem pont Szombathelyre, az Illés Akadémiára osztottak be. Itt kellett a megadott szempontok alapján edzést vezetnem, szóban pedig az Akadémiánk felépítését kellett ismertetnem. Szerencsére minden területen sikerült a felkészültségemről számot adnom, így átvehettem az UEFA Elit A Diplomát.

Voltak esetleg ismert labdarúgók, sportvezetők a csoporttársak között?

Csak tizenhatan voltunk a csoportban, de szerintem Komlósi Ádám, Weisz Tamás és Kolbe Ádám neve sokaknak ismerősen cseng. Amúgy először Sisa Tibor volt a referensünk, és a későbbiekben őt váltotta Fórián Zsolt.

Ha minden igaz, akkor jelenleg a TF-en is egy képzés közepén jársz.

Labdarúgó szakedzői képesítést szeretnék ott szerezni. Már kilenc OKJ-s tanfolyamot elvégeztem, de azok középfokú képesítést adtak. Most viszont egy felsőfokú képzésre járok, ami diplomával jár. Most kezdtem szeptemberben, de az első vizsgákon már túl is vagyok. Prukner László vezeti ezt a levelező tanfolyamot. Úgy gondolom, hogy ez remekül kiegészíti a különböző licencek által kapott tudásomat. Fontos, hogy itt kötelező az angol nyelvvizsga is, ami szerintem egy külön előnyt jelent majd a munkámban, ugyanis a távlati célom az, hogy akár Európában, akár Ázsiában egy elit akadémián tevékenykedhessek.

Hogyan lehet ezt a rengeteg tanulást összeegyeztetni a munkavégzéssel, edzősködéssel?

Nem könnyű, de már megszoktam. Szerencsére az Illés Akadémián nagyon pozitívan állnak a vezetők a tanulmányaimhoz. Kóbor László, Illés Béla és Bakos Roland is mindenben támogat. A csapatomnál, az U19-es együttesnél egy nagyon komoly stáb dolgozik. Ha egy-két edzést ki kell hagynom, akkor a kollégák helyettesítenek. De ilyenkor is tartom a kapcsolatot a gyerekekkel. Esténként megnézem a gyakorlásról készült videót is. De az egyetem is jó néven veszik, hogy én egy olyan elismert utánpótlásképző centrumból jöttem, mint az Illés Akadémia.

Ahol az év eleje óta dolgozol. Hogy érzed magad nálunk?

Annak ellenére, hogy szinte idegenként kerültem ide, már az első napokban úgy viselkedtek velem, mintha már tíz éve itt lennék. Mindenki barátságos. Fontos, hogy a saját elképzeléseim szerint dolgozhatok. Így aztán tényleg remekül érzem magam. Szerencsére az eredmények is jönnek és nagyon sok akadémistánk kap szerepet a Haladás NB II-es csapatában.

Melyek a rövidtávú céljaid?

A tanulás tekintetében természetesen a Pro-licenc. A jövő nyáron indul egy tanfolyam, amire nagyon szeretnék bekerülni. Ehhez egy sikeres felvételi kellene. Az akadémiánk U19-es csapatával pedig a nagy cél az ifjúsági Bajnokok Ligája, ehhez persze meg kell nyernünk a korosztály országos bajnokságát. Jó lenne a Hali-stadionban egy európai sztárklub fiataljait fogadni. De persze a prioritás továbbra is az marad, hogy egyre több és több fiatal játékost adjunk az NB II-ben szereplő szombathelyi zöld-fehér csapatnak. Ősszel kifejezetten sokan mutatkoztak be tőlünk a felnőttek között, remélhetőleg tavasszal is így lesz.