Beszélgetőpartnerünk volt Kóbor László

Beszélgetőpartnerünk volt Kóbor László

Decemberben adtuk hírül, hogy Kóbor László, az Illés Sport Alapítvány kuratóriumi elnöke egészségügyi okokból visszavonul. Az alábbiakban az akkor beharangozott, vele készült interjút olvashatják.

 

Az Illés Sport Alapítvány kuratóriumi elnöke a következő időszakot unokáival, családi körben töltené.

Ezen a nyáron a tizenötödik szezonját kezdte meg az Illés Akadémia. A kezdetektől fogva alapítványi formában működik a labdarúgó utánpótlás-nevelő centrumunk – ennek vezetője a magát mindig is háttérembernek valló Kóbor László.

Egy ideje érlelődött bennem már ez a döntés, szó sincsen arról, hogy egyik napról a másikra határoztam volna el magam. Most mindenekelőtt a saját egészségem kerül az előtérbe, és szeretnék minél több időt eltölteni a gyermekeimmel és a nyolc unokámmal.

A négy gyermek mellett van egy ötödik is, az Illés Akadémia.

Örülök, hogy részese lehettem mindannak, ami ezzel az intézménnyel megtörtént. Az alapítás gondolatával és megvalósításával, az elit akadémiává válás eredményével – ami az akkori infrastrukturális lehetőségeinket figyelembe véve maga volt a csoda.

Mire igazán büszke az elmúlt időszakból?

Sok-sok mindenre! Mindarra, amit ma az Illés Akadémia jelent. A munkával elért sikerekre, amelyek az akadémia által kinevelt utánpótlás-, majd felnőtt válogatottak sorával, bajnoki címekkel, és többtucatnyi, a Haladásban vagy más NB I-es csapatban való bemutatkozással folytatódtak. Ezek után 2019-ben bekerülhettünk abba a szűk elitbe, ami ma Magyarországon tíz kiemelt labdarúgó-akadémiát jelent. Ez utóbbi annak a 13 évnek köszönhető, amely során nagyon komoly szakmai és gazdasági tevékenységet végeztünk. Hosszú-hosszú idő után, 2021 óta elmondhatjuk, hogy nyugat-európai körülmények közé kerültünk, és ettől fogva mind a rendelkezésünkre álló pályák mennyisége és minősége, mind a szakmai előmenetelünk alapján joggal várhatják el tőlünk a még eredményesebb munkát.

Ma elmondhatom: mintegy 300 munkavállaló dolgozik az akadémia területén. A kollégák túlnyomó többsége szombathelyi és környékbeli. Mindegyikük azért tesz meg mindent a maga területén, hogy óvodás kortól a felnőtt kor küszöbéig csaknem 500 fiatal sportolhasson minél magasabb szakmai színvonalon.

Büszke vagyok arra, hogy többek között együtt dolgozhattam dr. Gasztonyi Beátával – aki Magyarország egyik legjobb gasztroenterológusa –, hiszen az ő orvosszakmai irányításával az akadémistáink egészségügyi ellátása kiemelkedő színvonalúvá vált. Magánemberként is hálával tartozom, ugyanis neki köszönhető, hogy a betegségem még kezdeti stádiumban kiderült. Büszke vagyok arra is, hogy az Illés Akadémiához tudtam hívni a korábban a Bayern Münchennél, a Napolinál és az Evertonnál Carlo Ancelottival együtt dolgozó Luca Guerrát, a kiváló sport-élettani szakembert is. Az, hogy számukra is vonzóvá tudtuk tenni az Illés Akadémiát, meglátásom szerint óriási eredmény, hiszen olyan szaktekintélyekről van szó, akikkel való együttműködésünk még további sikerekre predesztinál bennünket. Az akadémia legnagyobb igazolásai közé tartoznak ők.

Különösen büszke vagyok a női akadémiára, hiszen a Szombathelyről induló, és szakmai pályafutásának egyik csúcsára, a szövetségi kapitányi posztra érő Markó Edina mellett Juhász Anita is a mi kötelékünkben dolgozik: ők a női labdarúgás meghatározó egyéniségei.

Hogyan született meg a döntés?

Gazdasági szakembernek tartom magam. Most, hogy úgy érzem, a nemzetközi szint előtti lépcsőfoknál járhatunk, s itt már nem elég az a tudás és tapasztalat, amivel én rendelkezem. Egy nálam fiatalabb, valódi menedzser-típusú szakemberre van szükség, aki nyelveket beszél, kapcsolatteremtő szándékú, ambiciózus és előrelátó. Az ember sokat gondolkodik, mikor és milyen lépés következik, mikor teszi a legjobbat, aztán ehhez az élet vagy a sors mindig ad egy lökést, egy súgást vagy támogatást. Megoldás mindig születik és Halmai Gábor tökéletes választás az elnöki posztra. Az, hogy éveken keresztül 12-14 óra munkával telik el a nap, szintén közrejátszott a döntésemben – most saját magam, a család és az unokák kerülnek majd előtérbe.

Kik azok, akiknek köszönettel tartozik?

Első helyen kell Orbán Viktor miniszterelnök úrnak köszönetet mondanom. Megtiszteltetés volt számomra, hogy az Illés Akadémia kapcsán több alkalommal is személyesen találkozhattam vele. Kiemelkedőek a magyar sport érdekében tett intézkedései. Az ő megingathatatlan támogatása nélkül ma nem az lenne az Illés Akadémia, amivé fejlődött. Ő már 2012 októberében, személyes látogatásakor látta, milyen kiemelt akadémia tudna megvalósulni Szombathelyen. A találkozó során teljes támogatásáról biztosított bennünket, és ígéretét konzekvensen megtartotta. De elmondhatom, hogy a kormányzat központi és helyi szervei is kivétel nélkül korrekten és segítőleg viszonyultak hozzánk, az alapítás és az indulás időszakában a szombathelyi önkormányzattól is minden segítséget megkaptunk.

Az első területen, ahol a „hőskorban” megkezdtük a munkát, gondozatlan káposztaföld és kiöregedett almafaliget volt, egy lepusztult, ideiglenes gyümölcstárolóból lett az első öltözőnk. Jópáran azóta, a hőskor óta is itt dolgoznak.  A mai világban ritka az, hogy másfél évtizedet tölt el bárki egy munkahelyen – közülük kiemelném néhányukat: Bakos Rolandot, Catalin Azoiteit, Horváth Sándort, Kutasi Csabát, dr. Nagy Tibort, Nagy Józsefet, Orbán Attilát, Tóth Miklóst. Itt szeretném megköszönni Simon Attilának és Rugovics Vendelnek az indulásnál elvégzett munkáját is. Vendi újra itt dolgozik és egyébként ő a legrégebbi barátom, immár 47 éve.

Eredményeinkbe beépült az a sok-sok tapasztalat, amit a kiváló szakmai kapcsolatoknak köszönhetően szereztem. Számomra példaértékű Kubatov Gábor megalkuvást nem ismerő vezetési stílusa. Nagyon sokat köszönhetek Takács Mihálynak, aki a Puskás Akadémia akkori igazgatójaként, betekintést nyújtott abba a világba, amit egy kiemelt akadémia megtestesít szerkezeti felépítésében, valamint szervezeti-, és létesítményszinten. Ez a kapcsolat Liszkai Dezső igazgató személyében továbbra is nagyon jól működik. Dezsővel majdnem 30 éves a baráti kapcsolatunk és nem gondoltuk volna annak idején, hogy heti kispályás meccseink után évtizedekkel két kiemelt akadémia vezetésében is olyan jól működik az összhang, mint a pályán. Köszönettel tartozom az EMMI munkatársainak és az MLSZ-ben dolgozóknak, akik végig szakszerű tanácsokkal és önzetlen hozzáállással segítették a munkámat.

De számtalan baráti kapcsolatot is köszönhetek a labdarúgásnak. Szabó László barátom és családja is ilyen. Laci szintén egy nagyon komoly betegségből tudott teljesen felállni és most már teljes életet tud élni. A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, a Magyar Sakkszövetség elnöke, producer, tanár és nem beszélve arról, hogy csodálatos családapa.

Tállai Andrástól és a matyóföldi barátaimtól megtanultam, hogy milyen az igazi labdarúgáshoz és az emberekhez való pozitív hozzáállás, a feltétel nélküli igaz, őszinte barátság. Velük sajnos az elmúlt időszakban a járvány miatt sem névnapon, sem ultiparti során nem találkozhattunk.

Kapcsolatom az összes akadémiavezetővel, az NB I-es és NB II-es klubok vezetőjével rendkívül pozitív volt munkásságom során.

Különösen hálás vagyok Illés Béla bizalmáért, hiszen 2007-ben ő kért fel az alapítvány elnöki pozíciójára. Vele együtt, egy focihoz közelálló baráti társaság tagjaként Csertői Auréllal, Halmai Gáborral, Kuttor Attilával együtt indultunk el az úton.

Az Illés Sport Alapítvány nem csak az Illés Akadémiát működteti, hanem a Szombathelyi Haladás többségi tulajdonosa is 2019 decembere óta. Milyen változást jelent ez az ősszel szépen szereplő futballklub életében?

A tulajdonosi szerkezet a Haladásnál átalakul. Ennek első lépcsőfokaként a Séllei Árpád vezette Haladás Marketing Kft. lett a többségi tulajdonos, míg Szombathely Megyei Jogú Város és az Illés Sport Alapítvány kisebb résszel rendelkezik majd. Meglátásom szerint, amikor a 100 éves zöld-fehér klub bajba került, akkor első körben sikerült megmenteni, majd egy feszített üzleti tervvel stabilizálni a gazdasági társaságot. Mára a háttér mellett a csapat szereplése is egyre biztatóbb – ráadásul az akadémiáról sok játékos ott van Németh Szabolcs együttesében. A tulajdonosváltás után a HVSE társadalmi elnöke, Homlok Zsolt személyén keresztül olyan tőkeerős hátterű szponzor és olyan támogatói kör kerül a Haladás Kft-hez, ami által a klub hosszú távon ismét a legfelsőbb osztályban szerepelhet, reményeim szerint minél több szombathelyi kötödéssel rendelkező és az Illés Akadémiáról kikerülő játékossal a soraiban.

Milyen volt a kapcsolata a felnőtt csapat edzőivel?

Szeretném kiemelni Csertői Aurél, Mészöly Géza és Németh Szabolcs munkáját. Náluk nagyon sok fiatal játékos kapott lehetőséget, de sajnos akadt olyan időszak is, amikor hiába volt kiemelkedő tudású játékosunk, pl. Kiss Tamás, aki góljaival segített abban, hogy biztosan bennmaradjunk az NB I-ben, nem jutottak az őket megillető játékperchez. Előfordult olyan szezon is, amikor már 8-10 külföldivel léptünk pályára, sajnos ki is estünk. Meggyőződésem, hogy azok a játékosok, akik kikerültek az akadémiáról, szép karriert futottak be. Ha eljátszunk azzal a gondolattal, hogy mi történne, amennyiben ők most is a Haladás színeit képviselnék, akkor bajnokesélyes együttesnek szurkolhatnánk. Az NB I-ben! Kiskokó, Ugrai Roli, Kiss Tomi, Schäfer Bandi már bemutatkoztak a válogatottban, míg kerettag volt Radó Andris, Tamás Krisztián, Hegedűs Jani és Batik Bence, és adtunk az akadémia berkeiből féltucat vezetőedzőt is az NB I-nek.

Kapusaink védik az utánpótlás-válogatottak kapuját U18-tól U21-ig, és olyan csapatokhoz kerültek az Illés Akadémiáról, mint Senkó Zsombor a Juventusba – a Serie A-ban ma már a felnőtt csapat keretének tagja –, Hegyi Krisztián a West Ham Unitedhez – Premier League-mérkőzésen szintén kerettag volt –, Tóth Balázs a RB Salzburghoz vagy a Kiss Ágoston az Arminia Bielefeldhez.

Több tradicionális budapesti együttes és vidéki fellegvár is kiesett az NB I-ből, és hosszú ideje nem tudnak visszakerülni. Én abban bízom, hogy a Haladás Sportkomplexumban mielőbb NB I-es találkozók lesznek ismét! Számomra az is nagyon fontos, hogy a Haladás kötelékébe tartozó egykori játékosok közül többen itt dolgoznak az utánpótlás-nevelés területén.

Mi a véleménye a szurkolókról?

Az egyik legjobb tábor Szombathelyen van – ez elvitathatatlan. Azt is megértettem, hogy mindig féltették a csapatot, vannak azonban olyan dolgok is, amiket nem lehetett nyilvánosan elmondani. Hálás vagyok a drukkereknek, hogy mindvégig kitartottak a Haladás mellett.

Mennyire befolyásolták a döntést egyes sajtóorgánumokban olykor megjelenő negatív cikkek?

Egyáltalán nem. Furcsa, hogy még 15 év után sem igazán fogadja el mindenki azt az embert, aki az országban kivételes, Szombathely számára egyértelműen hasznos dolog megalapításában vett részt. Az akadémia léte alatt története egyik leghosszabb és nem mellékesen a legeredményesebb időszakát töltötte az NB I-ben a Haladás. Jelen pillanatban is a csapat több mint 60%-át az Illés Akadémiáról kikerült játékosok alkotják, kiegészülve más szombathelyi kötődésű labdarúgókkal – illetve néhány meghatározó, kifejezetten jó értelemben vett „zsoldossal”. Bízom benne, hogy Homlok Zsolt vezetése alatt még ennél is hangsúlyosabb szerep juthat a fiatal játékosoknak.

Egyébként személyesen csak pozitív visszajelzést kapunk a szombathelyi emberektől, így elmondhatom, hogy a város büszke arra, amit elértünk az elmúlt időszakban!

Van egy olyan munkakör is a tevékenységek között, amiről talán azt mondhatjuk, hogy a legkedvesebb. Ez pedig a kispályás csapat vezetőedzői szerepe. 2021 tavaszán bajnoki címet ünnepelhetett az Illés Akadémia Edzők együttese a városi bajnokságban. Mi lesz ezek után a csapattal?

Ha van olyan terület, ahol keveredhet a munka és az igazi kikapcsolódás, akkor ez az. Vártam minden alkalommal a mérkőzéseket, és a III. félidőt is, és nagy örömmel töltött el, hogy a városi kispályás bajnokságot megnyertük 2021 tavaszán. Ha az egészségem engedi, továbbra is itt leszek a csapatnál – bár valószínűleg az elkövetkezendő fél évben erre sok lehetőségem nem lesz.