Az U14-es csapat legyõzte az elitakadémiákat

Az Illés Béla Football Akadémia korosztályos együttesei közül az U14-es, U15-ös és U16-os együttes is jól teljesített a 2013/2014-es bajnoki évadban. Edzõi értékelések.

Az elsõ részben az U14-es, U15-ös, U16-os csapat vezetõedzõit kértük értékelésre.

A hat, bajnokságban szereplõ együttes közül az U14-esek végeztek a legelõkelõbb helyen, a szombathelyiek 16 csapat közül a harmadik helyen zártak.

– A bajnokság elõtt nem tûztünk ki konkrét célt a csapat elé, az elsõ öt hely valamelyikére vártuk az együttest, fontosabb volt hogy a fiatalok tovább fejlõdjenek – mondta Németh Szabolcs, az U14-es csapat edzõje. – Õsszel Csordás Csabával, tavasszal pedigMarton Róberttel vittük ezt a korosztályt. Kimondottan jól sikerült bajnokságon vagyunk túl, óriási pozitívum, hogy tavasszal valamennyi elitakadémiai csapatot – a Puskás Akadémiát, a gyõri Fehér Miklós Akadémiát, és a Vasas Kubala Akadémiát – egyaránt legyõztük. Tavasszal a bajnok gyõriek elleni sikerünk mellett a második FTC-t is megvertük – partiban voltunk tehát az elõttünk végzett két együttessel is. Csupán a ZTE elleni idegenbeli vereséggel nem tudunk elszámolni, de ilyen meccs valamennyi csapat életében elõfordul. Amellett, hogy stílusosan, és meglátásom szerint eredményesen is futballoztunk a magunk mögött hagyott bajnokságban a gyerekek fejlõdtek. A gárda erõsségét mutatja, hogy a regionális nyugat-magyarországi válogatottba féltucat labdarúgónk is bekerült. A bajnokságban tizenöt-tizenhat fõs keretbõl válogattunk, egy rossz szavunk sem lehetett a fiúkra, roppant szorgalmasan, lelkiismeretesen dolgoztak az edzéseken, az ott elsajátított feladatokat a bajnokikon is viszontláttuk tõlük. Legalább olyan fontos, hogy jó közösséget sikerült kialakítanunk. Egyénileg Labát Krisztoferrel, Szilágyi Adriánnal és Hertelendi Dániellel különösen elégedett voltam, valamennyi meccsen hozták a tõlük elvárhatót. Jómagam távozom az Illés Akadémiáról, a jövõben az NB III-as Dorog edzõje, valamint szakmai igazgatója leszek. Szeretnék köszönetet mondani koordinációs edzõnknek, Szarka Dorisznak és vezetõinknek, akik ha kellett, mellettünk álltak.

Az 5. pozícióban végzett U15-ösök csupán egyetlen ponttal maradtak le a negyedik helyrõl. Ezt javarészt maguknak köszönhetik, amennyiben ugyanis utolsó meccsükön nyernek, megelõzik a paksiakat.

– Az õsszel volt néhány csúnya vereségünk, ennek egyik oka, hogy idõ kellett, mire összeszoknak a játékosok, a másik pedig – nincs mit szépíteni – mi edzõk is elkövettünk néhány hibát – jelezte Bánfalvi Zsolt, az U15-ös csapat vezetõedzõje. Bánfalvinak õsszel Szekeres Zoltán, tavasszal testvére, Attila segítette a munkáját. – Ha csak az eredményeket nézem – 8 gyõzelem, 5 döntetlen, 2 vereség – a tavasz sikeresebb volt, nincs miért szégyenkeznünk. Ugyanakkor kicsit csalódottak vagyunk, a realitás a harmadik hely lett volna. Negatívum, hogy kevés gólt rúgtunk és kicsit sokat is kaptunk. Elõbbinek az az oka, hogy szinte valamennyi csapat visszaállt ellenünk, nehéz feladat megbontani egy 8-10 játékosból álló falat. Ellenben minden csapatban akadt egy-két gyors futballista, aki aztán a fellazuló védelmünket olykor megkontrázta. Igyekeztünk hátulról felépíteni a támadásokat, a rövidpasszos játékot preferáltuk. Büszkék lehetünk a Vasas Kubala Akadémia elleni hazai 2-1-re, a gyõri 1-1-re. Noha a Puskás Akadémiával idehaza szintén 1-1-re végeztünk, uraltuk a játékot, a felcsútiak kétszer jöttek el a kapunkig. A Fradi elleni 4-0-s vereség viszont csúnya volt, a fizikálisan erõsebb fõvárosiak ellen kevés esélyünk volt.

A jövõ egyelõre bizonytalannak tûnik, három kulcsjátékos távozott, és nem tudni, hogy a Bánfalvi-testvérek irányítják-e a gárdát.

– Az egész bajnokságot tekintve elégedettek vagyunk Kiss Bence, Bolla Gergõ, Varga Kevin teljesítményével, csakúgy mint Szalka Dominik, Szakály Benjamin, és Schafer András játékával. Szalka és Szakály az FTC-ben, Schafer pedig az MTK-ba igazolt, de öt-hat érkezõvel számolunk is. Jelen pillanatban minden képlékeny, így az is, hogy mi edzõk maradunk-e az U15-ös gárda mellett – jelezte Bánfalvi Zsolt.

Az U16-os alakulat a középmezõnyben, a 8. helyen zárta a bajnokságot.

– Az õszi szezont Marton Róberttel kezdtük, míg a tavaszi idényre Koller Zoltán került a korosztályhoz – tudtuk meg Szenczi Imrétõl,az U16-os gárda edzõjétõl. – Mindkét kollégával megpróbáltunk rendelkezésünkre álló játékosokból egy jó közösséget kialakítani és a kijelölt képzési céloknak megfelelõen, egyéniséget képezni, csapatot építeni. Az õsszel négy játékosunk (Kretz Bálint, Mészáros Dominik, Szõke Dániel, Tóth Máté) az U17 korosztállyal készült, így ritkán álltak rendelkezésünkre. Tavasszal hozzájuk csatlakozott Molnár Tamás, aki az õsszel a csapat legjobb teljesítményt nyújtó játékosa volt. Ehhez jött még, hogy Tiba Levente talpcsonttörése miatt az egész szezont kihagyta. Így összesen hatan hiányoztak az alapcsapatból. Mindezek ellenére az õszi szereplésünk elfogadhatónak mondható. A tavaszt nagyon rosszul indítottuk, nem tudtunk nyerni Pakson, a Kaposvár és a Kecskemét ellen pedig Szombathelyen. Sõt! A Diósgyõrtõl és a Pécstõl is hazai pályán szenvedtünk fájó vereséget. Sajnos Kovács Zalán mellett, – aki a csapat házi gólkirálya lett 25 góllal  – nem voltak hasonlóan gólképes játékosok. A bajnokság vége felé már a védekezésünk is szervezettebbé és fegyelmezettebbé vált. Támadójátékunk is jobb és hatékonyabb lett, ami az eredményekben is megmutatkozott. Kiemelkedett a bravúros gyõzelmünk a késõbbi bajnok MTK otthonában, egy magabiztos siker az FTC ellen, majd az utolsó fordulóban egy örömfocival kiütött UTE elleni mérkõzés. De a Mezõkövesden és Debrecenben nyújtott teljesítményünk is teljesen rendben volt.

Szenczi Imre ostorozta a versenykiírást, szerinte hétköznap hiba mérkõzést rendezni.

– Úgy érzem a kitûzött képzési célokat csak részben tudtuk megvalósítani. Ez viszont a versenykiírás számlájára is írható. Nagyon sok mérkõzésünk volt hétköznap. Elõfordult, hogy egy héten kétszer is – így nehéz képzésrõl beszélni! Összességében a gyerekek többségének éves teljesítményével, – leszámítva a tavasz elsõ felét – az elvégzett munka minõségével elégedett lehetek. Molnár Tamás, Tiba Levente õsszel, Kovács Zalán egész évben nyújtott kimagaslót.  A tavasz második felében Kismárton Milán is kiemelkedõ teljesítményt hozott. Mellettük még esetenként Derdák Szilveszter is dicsérhetõ volt – zárta szavait Szenczi Imre.