Az Illés Akadémiától a Fradi elleni meccsig

Az Illés Akadémiától a Fradi elleni meccsig

Első alkalommal volt kezdő a Paksi FC NB I-es futballcsapatában Simon Barnabás. Egykori növendékünk határozottan jó teljesítménnyel rukkolt ki a bajnoki címvédő Ferencvárossal megvívott derbin: az atomvárosiak vezettek, ám a cserék után remeklő budapestiek elvitték a három pontot, 3–1-re győztek.

Barnival a mérkőzést követő napon idéztük fel az elmúlt esztendők történéseit.

Azért még nem tartom magam NB I-es kapusnak. Próbálom a helyén kezelni a dolgokat, mivel eddig lényegében csak két meccsen léptem pályára az élvonalban: az Újpest ellen csereként csak pár percet kaptam, most viszont a Fradi ellen végig én védtem. Nyilván ez egy nagyon jó érzés. Akár azt is mondhatnám, hogy egy gyermekkori álmom vált valóra.

Ez tényleg egy nagyon komoly mérföldkő a pályafutásodat tekintve. A 2020 szeptember 20-i dátumról is beugrik valami?

Ezen a napon debütáltam a Haladás felnőtt csapatában a Szeged elleni Magyar Kupa mérkőzésen. Én lényegében a Hali meccsein nőttem fel, ráadásul a klub is rengeteget jelent a számomra. Így az tényleg egy feledhetetlen élmény volt, ahogy ez a legutóbbi mérkőzés is.

Ez pedig nem is csoda, ugyanis kifejezetten jó teljesítményt nyújtottál a Fradi ellen.

Már az is nagy dolog volt, hogy pont a Ferencváros ellen lehettem először kezdő kapus az NB I-ben. Úgy gondolom, hogy a teljesítményem elsőre nem volt rossz. Voltak nyilván hibák, amiken javítanom kell majd. Talán picit elégedett is lehetek. Külön örülök annak, hogy az edzőnk is megdicsért. Ám ilyenkor nem szabad megelégedni, hanem még többet kell dolgozni.

Jelenleg akkor ki most a Paks első számú hálóőre: Nagy Gergely vagy Simon Barnabás?

Hú, ez egy fogós kérdés, de Nagy Geri még nyilván előbbre tart. Így most ő az első számú kapusunk, de én azért dolgozok, hogy idővel én legyek az.

Egyébként a meccs előtt, avagy után, készítettél magadban egy kis visszatekintést az eddigi pályafutásodról?

A meccs után igen. Visszagondoltam arra, hogy a szombathelyi Illés Akadémiáról indulva eljutottam eddig. Persze ezért nagyon sokaknak tartozom köszönettel. Elsőként a szüleimet említeném meg, mert ők mindig mindenben támogattak. Rajtuk kívül pedig több szakember is egyengette az utamat.

Egy picit belemennél a részletekbe?

Németh Gábor kapusedző az, akinek talán a legtöbbet köszönhetem. Ő rengeteget foglalkozott velem. Mind emberre, mind pedig szakemberre feltekintek rá. Vele öt-hat évet dolgoztunk együtt. De Kutasi Csaba és Jakab Csaba is nagyon sokat segített. Igazából az egész Illés Akadémiának rengeteget köszönhetek. Mindenki végig támogatott és segítette a fejlődésemet. Persze a mostani kapusedzőnk, Csernyánszki Norbert is sokat foglalkozik velem, és Waltner Róbert vezetőedző bizalma is rengeteget számít.

Nálatok Pakson több egykori akadémistánk is tagja a keretnek. Nyári Patrik például a kispadon ült a Fradi elleni meccsetek alatt.

Nálunk amúgy is remek a közösség. Akár azt is mondhatnám, hogy Paks erről híres. De az tényleg nagyon jó, hogy több, az Illés Akadémián nevelkedett csapattársam is van. A régi szombathelyi barátaimmal igen jó kapcsolatot ápolok. Sokan közülük a Fradi elleni meccs után üzenetben gratuláltak. De Németh Gáborral és Kutasi Csabával is beszéltem már telefonon azóta, Bakos Roland pedig írásban gratulált.

Végezetül milyen terveid vannak a közeljövővel kapcsolatban? Beleértve a korosztályos válogatottságot is.

Nagyjából mind a két helyen hasonló a helyzet. Az U19-es válogatottban és itt Pakson is harcolnom kell azért, hogy a csapat névsora velem kezdődjön a mérkőzéseken. Nyilván ezért fogok dolgozni. Álmaim ugyan vannak, de én napról napra, edzésről edzésre tervezek. Összegezve: kezdő kapus szeretnék lenni mind a két együttesben.

Mursits Roland 2012-ben 21, Dombó Dávid 2016-ban 23, Gyurján Márton 2016-ban pedig 21 éves volt, amikor bemutatkozhattak a magyar első osztályban. Simon Barnabás még csak 16 múlt, amikor a Haladásban Magyar Kupa-találkozón védett, tavaly november 12-én pedig 18 évesen debütált az élvonalban – azaz, ő a negyedik Illés Akadémia-kapus az NB I-ben. Németh Gábor, az Illés Akadémia kapusedzője – aki magyar bajnoki címet és 304 NB I-es meccset tudhat maga mögött – napi kapcsolatban van korábbi tanítványával, és ő már tudta, hogy milyen mérföldkőhöz is érkezett pályafutása során Simon Barnabás:

Már vasárnap hívott Barni, hogy nagy valószínűséggel ő fog védeni. Nagyon örültem a hírnek! Simi óriási munkát tett abba, hogy ilyen fiatalon élvonalbeli kapus legyen. Tudom, hogy ugyanúgy, mint itt az akadémián, Pakson is minden edzésen a 100%-ra törekszik. Ez a munka a kezdőkapusként való debütálásának az alapja! Beszéltünk a meccs előtt is, kérdezte, tartson-e a Fradi-közönségtől? Elmondtam, hogy sem félnivalója, sem veszítenivalója nincsen, ő nem tett olyat sosem, nem játszott a Fradival különösen ellenérdekelt csapatban, sőt, egy fiatalokra és tisztán magyarokra épülő, rendkívül szimpatikus klub labdarúgója. Meccs után is kikérte a véleményemet, amire azt mondtam, hogy elsőre jó volt ez! Megérdemelte a lehetőséget, megszolgálta a bizalmat, és hiszem, hogy a folytatásban és a pályafutása során még sok-sok jót hallunk róla. Azért hozzátettem, hogy én csak kettőt kaptam első kezdőkapusként lejátszott meccsemen a Halmai–Illés-duó fémjelezte MTK-tól, erre Barni finoman jelezte, hogy akkor „Gaca bá’ már 21 éves volt, én pedig most még csak 18…”