Az edzés mellett a megfelelő táplálkozás a legfontosabb

Az edzés mellett a megfelelő táplálkozás a legfontosabb

„Kevesebb chips, több zöldség” – talán ez is lehetne a beszélgetés mottója. Interjú Nagy Katalinnal.

 

2020 eleje óta dolgozik az Illés Akadémián Nagy Katalin táplálkozási tanácsadó. A szakember az élettani csoport tagjaként fókuszál a növendékeink étkezésére.

Az új struktúra tagjaként érkeztem az akadémiára: a fő feladatom a gyerekek sporttáplálkozása, és minden, ami ebbe beletartozik: akár egyéni cél elérése, akár összességében tekintve – hiszen az a legfontosabb, hogy a megfelelő ételt kapják a sportolók.

Kikkel tartod a kapcsolatot?

Igazából mindegyik résztvevővel: beszélek a gyerekekkel, az edzőkkel és szolgáltatást nyújtó étterem vezetőjével is. Lényeges a kommunikáció, és működik is közöttünk.

Miképpen zajlik egy heti munka?

Tudnom kell, hogyan tervezi a szakma a heti munkát, azaz, hogy hány és milyen intenzitású edzés vagy mérkőzés van a hétre beírva. Ehhez igyekszem a hét nap menüjét összeállítani. Emellett pedig a nemrégiben lezajlott egészségnap kapcsán a gyerekek egyéni terveit készítem el – ők pedig folyamatosan érkeznek hozzám konzultációra.

Mik az egészségnap tapasztalatai?

Általánosságban jó állapotban vannak a gyerekek. Az a tapasztalatom, hogy a koronavírus-járvány okozta vészhelyzet „bezavart”, hiszen kiestek a növendékek abból a megszokott heti ritmusból, ami az akadémiai csapatmunkát jellemezte. Néhányuknál emelkedett valamelyest a testzsír százalékos aránya, azonban – ha ezt most még az elején orvosoljuk – akkor könnyebb visszatérni a régi kerékvágásba.

Milyen problémákat szűrtek ki a vizsgálatok?

Túlnyomórészt rendben vannak a gyerekek. Néhányuknál vashiány derült ki, illetve a már általuk is ismert laktóz-intoleranciát kiegészítettük egyes esetben glutén-intolerancia azaz cöliákia-szűréssel, mivel a cöliákia, mint szekunder laktózérzékenységet okozó autoimmun betegség igen gyakori lehet. Hál’ isten ezek nem igazolódtak. Jó alapokkal és preventív jelleggel szeretném a tudomásukra hozni, hogy min szükséges változtatniuk.

Mik ezek a jó alapok?

A növendékeknek ismerniük kell a táplálkozás alappilléreit. Mi az a zsír, mi az a szénhidrát, mi az a fehérje – ezeket az egészségnap keretén belül is átbeszéltük. Felmértem a gyerekek étkezési szokásait, az étkezések gyakoriságát az akadémián kívüli időszakot is beleértve. Elméletben jók a fiúk, ezt szükséges a gyakorlatba megfelelően átültetni. Az edzés mellett a megfelelő táplálkozás a legfontosabb. Azzal, hogy ők profi sportolók szeretnének lenni, válaszvonalat kell húzniuk: megszűnik az, hogy valamit „én nem szeretek” vagy „én nem kívánom”. Friss alapanyagokból készülő egészséges ételek szerepelnek a menüben – ezt „kell” elfogyasztani, ez járul hozzá az ő sportolói létükhöz.

Hogyan lehet kezelni a „nem szeretem”-témakört?

Bele kell képzelni magamat az ő helyzetébe. Tényleg nem szereti? Vagy nem ismeri? Vagy még nem is kóstolta az ételt? Vagy az egyik társa mondott valamit erről? A mai fiatalok otthoni szocializációja teljesen eltérő, más-más étkezési kultúrát lestek el a szüleiktől. Csecsemőkortól kezdődően változatos étrendre van szükségünk: minél több ízt, minél több textúrát, újdonságokat kell a fiatalok elé tenni. A szülők felelőssége ebben megkerülhetetlen.

Az étkezés tehát egy felépített rendszer.

Ami az évek során egymásra rakódik. A labdarúgással akarnak foglalkozni ezek a gyerekek – ez az álmuk, az apró dolgok pedig összeadódnak. Még most muszáj megértetni velük az étkezés fontosságát, mert néhány év múlva már késő lesz. Ebben is a tudatosságon van a hangsúly, ez járul hozzá az eredményességhez.

Készítettél egy kiadványt, ami egy remek tájékoztató a növendékeknek és szüleiknek.

A számukra leginkább megfelelő táplálkozási piramis mellett szó van ebben a folyadékbevitel minőségéről és mennyiségéről, valamint a pihenési és alvási időről. Kitérek ebben a tápanyagforrásokra, az anyagcserére, a vitaminokra.

A vitaminok jelentőségét többször is hangsúlyozta már az Illés Akadémia élettani csoportja.

A vitaminszükséglet elsődleges forrása a táplálék – méghozzá mindig igazodva a szezonhoz, azokat a gyümölcsöket és zöldségeket felhasználva, amelyek az adott időszakban a leginkább elérhetőek. Azonban mi sportolókról beszélünk, így elengedhetetlen számukra az emeltebb adag, ráadásul vannak olyan kutatások, melyekben igazolják, hogy a friss alapanyagok vitamin és ásványi anyag tartalma csökkenést mutat az elmúlt 50 esztendőben. Emellett nagyon fontos a forma – például egy pezsgőtablettából nagyon nehezen vagy egyáltalán nem szívódik fel a magnézium, amely a sportolóknak egy nélkülözhetetlen ásványi anyag. Ezekben általában a magnézium szervetlen formája található, amely alig hasznosul, ezért is van nálunk klasszikus tablettaformában a magnézium, illetve egy olyan formáját adagoljuk, amely nagyon jól tud szívódni, valamint C- és D-vitamin is kontrollált körülmények között kerülnek a gyerekekhez.

Nem csak a játékosok, hanem a táplálkozási tanácsadó is csapatban dolgozik.

Így van, hiszen az élettani csoport tagjaként én is egy fogaskerék vagyok. Nagy kihívás volt számomra szakmai szempontok alapján az Illés Akadémiára kerülni – korábban egyéni sportolókkal foglalkoztam. Nagyon élvezem a munkát, sokat tanulok a többiektől, különösen dr. Gasztonyi Beátától gasztroenterológustól – a mi szakmánk valamelyest egybevág, és a közös munka visz előre engem szakmailag.