Akadémia?Akadémia!Simon Attila:Gondolatok az akadémiai képzésrõl ! Shakespeare-i kérdés Magyarországon!

“Lenni vagy nem lenni?”Kell vagy nem kell!Ha kell, akkor hány éves kortól?

Ahol van ,ott kiállnak mellette,ahol nincs(mivel nem kis pénz)ott feleslegesnek tartják.

2011.11.18-án a Nemzeti Sportban jelent meg egy cikk Lipcsei Árpád tollából:”A jövõ elkezdõdött”címmel.

Téma, a német labdarúgás fejlõdésének szakmai,szervezeti háttere.

 
Pár gondolat a cikkbõl:

“Az ezredfordulón hozottegyik rendelkezés szerint az elsõ és másodosztályú klubok licence-hez jutás követelménye a saját futballakadémia mûködtetése.Németországban ezeken az akadémiákon 2010-ben több mint 5000,12-18 év közötti gyerekpallérozódott 282 csapatban.(Nem klub).A nevelés nem nem olcsó mulatság,ugyanakkor felettébb kifizetõdõ.Az utóbbi néhány évben a klubok 520 millió eurót fektettek a “jövõbe”,ami a Real Madrid által a Manchester Unitednak kifizetett -C.Ronaldó ár-,közel 100 millió eurós tételhez képest bagatellnek tûnik.

És most álljon itt egy kis kimutatás: a DFB szerint a Bundesliga I-ben szereplõ játékosok 52,4 %-a akadémiákon mélyítette el tudását.

A 23 éven aluli rendszeresen pályára lépõ játékosok arány az az élvonalban ,10 év alatt 6%-ról, 15%-ra emelkedett.

Ez a jelenlegi következménye a németek kérlelhetetlen következetességgel megvalósított programjának.”

Simon Attila:A fenti írás a német labdarúgás jövõképében az akadémiai képzés hatékonyságát láttatja.Vak lennék ha,nem látnám a hasonlóságot a 90-s évek francia válogatottjának szereplése között.

Magyarországon jelenleg több elsõosztályú klubnak van különbözõ szintû és típusu akadémiája.Az akadémiák megjelenésével ,az UP.bajnokságokat is át kellett szervezni,hisz minõségi különbségek mutatkoznak az akadémiás és “egyesületi”képzésben részesülõ csapatok játékereje között.Persze kivétel mindíg akad.A korosztályos válogatottak 90%-t az akadémiás gyerekek adják.A HLSZ-Kupa rendszerének beindításával,a Bozsik program újraindításával,a magyar utánpótlásképzés,s az egyész labdarúgás soha nem látott szintre lépett.

Magyarországon élünk,így természetes hogy tanult kollégáim között vannak ellenzõi és mondjuk ki nyiltan ellenségei az akadémiás képzésnek, ez az Illés akadémiára és Szombathelyre is érvényes.

A Nemzeti Sport cikkének elolvasása után,lehet egyéb okokat keresni a német labdarúgás felemelkedésének magyarázatára,de elvitatni az akadémiai rendszer érdemeit botorság lenn.

Az elenzõk szerint a világ sok országában sikeres rendszer Magyarországon elhibázott lépés.

Nálunk az akadémiákon tönkretesszük a gyerekeket , fizikálisan és szellemileg egyaránt,”családtalanná ,személyiségzavarossá válnak az akadémisták!

2007 óta mûködõ akadémiánk tapasztalatai alapján mondom “német úton”kell továbbra is járnunk a magyar labdarúgás régi dicsõségéhez való visszatérés érdekében!