A vitaminok szerepének jelentősége

A vitaminok szerepének jelentősége

A futballban – avagy alapvetően a sportban – rendkívül fontos szerepe van a táplálkozásnak, a megfelelő mennyiségű és minőségű vitamin-, és ásványi anyag bevitelnek.  Nagy hangsúlyt fektetünk erre az Illés Akadémián is.

 

Milyen változások történtek a májusi újrakezdés során?

Az akadémia területére csak és kizárólag az itt dolgozók és az ifjú labdarúgók léphetnek be, akiket előzetesen koronavírus-fertőzésre teszteltünk. A játékosok átöltözve érkeznek, és belépéskor testhőmérés történik

– mondta Mester Dóra rehabilitációs csoportvezető, az Illés Akadémia élettani részlegének tagja.

A felszerelésnek eddig is része volt a kulacs, de ebben most nagy változás történt.

Így van, ugyanis amíg korábban az Akadémián kapták meg a csapatok a kulacsaikat, most minden játékos saját, feltöltött kulaccsal érkezik, egymás kulacsából nem ihatnak a gyerekek. Ugyanúgy feltétele lett ez is az edzések látogathatóságának, mint a sportfelszerelés, egészségügyi panaszmentesség, vagy a megfelelő testhőmérséklet.

Mi történne, ha valaki lázasan érkezne a tréningre?

Az Illés Akadémia külön protokollal rendelkezik az esetlegesen lázasan érkező játékosokkal történő további teendőkre vonatkozóan, a protokoll érvényesítésére szerencsére még nem volt szükség. Lázas állapotban egyébként biztosan nem vehetnének részt a fiúk az edzéseken (ahogy természetesen máskor sem). A szülőket az edzések megkezdése előtt írásban tájékoztattuk a higiéniás szabályokról, melynek része volt az is, hogy a sportolók megbetegedéséről, lázas állapotáról haladéktalanul értesíteniük kell az akadémia egészségügyi stábját.

Az étkezések biztosítása mellett mivel járul még hozzá az akadémia ahhoz, hogy a játékosok egészségesek is maradjanak?

A visszatérést követően kontrollált körülmények között kapnak vitaminokat az Illés Akadémia játékosai, melyet dr. Gasztonyi Beáta doktornőnk és Nagy Katalin táplálkozási tanácsadónk állítottak össze. C és D vitamin komplexet kapnak a növendékek, emellett pedig magnéziumpótlásban is részesülnek, szintén tabletta formájában.  Mivel a labdarúgók számára a csontok, az izmok állapotának megőrzése, a sérülések megelőzése, az immunrendszer erősítése, betegségek kivédése, valamint az idegrendszer megfelelő működése kiemelten fontos, ezért esett ezekre a választás.

Mikor kapják meg a vitaminokat és ásványi anyagot a focisták?

Ezeket mindig edzés előtt kapják meg, megfelelő mennyiségű folyadékkal veszik be. Erre folyamatosan figyelmeztetjük őket, hiszen a vízháztartás megfelelő szinten tartása többek között az erőnlétüket is befolyásolja.  A tabletták adagolása természetesen a higiénés szabályok betartása mellett történik, aminek az adminisztrációs része sem maradhat el. A vitaminok mellett az étkezésre is nagy hangsúlyt fektetünk, hiszen a változatos étkezés a mindennapok és a sportolói lét elengedhetetlen feltétele.