A sikeres ősz jelentheti az alapot a tavaszi folytatáshoz

A sikeres ősz jelentheti az alapot a tavaszi folytatáshoz

Az U16-os csapatunk játékosai minden szinten rengeteget fejlődtek az utóbbi hónapokban, így pedig nem csoda, hogy Sátori Barnabás legénysége magabiztosan szerezte meg az Alap-csoport első helyét.

Az elmúlt időszakot a gárda vezetőedzője analizálta.

A rajt előtt természetesen több célt is megfogalmaztunk. A prioritás most is az egyének fejlesztése volt, ez lényegében szinte minden mást felülírt. Emellett a csapatjáték területén is előre akartunk lépni, még pedig úgy, hogy közben azért az eredményességről se mondjunk le. Utóbbi viszont nem tűnt egyszerű feladatnak, ugyanis hét új játékos is érkezett hozzánk a felkészülési időszakban. Enyhe túlzással élve egy teljesen úgy csapatot kellett felépíteni, megformálni, mivel a friss igazolásokat be kellett építenünk.  Amúgy az Alap-csoport első négy helyezettje folytathatja tavasszal a küzdelmet a Kiemelt-csoportba kerülésért, de mi ettől függetlenül az első két hely valamelyikét céloztuk meg.

Akkor egy picit menjünk bele külön-külön a részletekbe. Kezdjük azzal, hogy az egyének fejlődését remekül bizonyítja az (is), hogy több játékosunk meghívást kapott a korosztály válogatott csapatába?

Én is úgy érzem, hogy komoly fejlődésen mentek keresztül a srácok. Ezt bizonyítja, hogy többen meghívást kaptak a válogatottba, de az is, hogy az akadémiánk U17-es csapatában is bemutatkozhattak már páran közülük. Nem akarok ismétlésekbe bocsátkozni, de tényleg az egyének fejlesztése a legfontosabb cél. Olyan játékosokat akarunk nevelni, akik minőséget képviselnek. Erre talán az egyik legjobb példa az a Bene Dani, aki a nyáron Hévízről került hozzánk, a szezon végére pedig meghatározó játékos lett belőle. Ő a bizonyíték arra, hogy akár fél év alatt is mennyit tud fejlődni egy ilyen fiatal tehetséges játékos. Szerintem ezek a tények az igazi értékmérői a munkánknak.

Viszont ha a játékosok egyénileg ilyen látványos fejlődésen mennek keresztül, az óhatatlanul is komoly ráhatással van a csapat eredményességére. A legénységed ősszel 11 meccsen 9-szer győzött, egyszer ikszelt, és csupán egy alkalommal hagyta el vesztesen a pályát. Így komoly előnnyel végzett a csoport első helyén.

Természetesen ezzel elégedett vagyok, de azt is látjuk, hogy miben kell még előrelépnünk. Az őszt az akadémiánkra jellemző stílusban futballoztuk végig. Ez egy labdabirtoklásra épülő, domináns, proaktív, kezdeményező játékfelfogás. Ebből egyetlen meccsünkön sem akartunk engedni. Törekedtünk az agresszív labdaszerzésekre már az ellenfél térfelén, akár felvállalva hátul az egy az egy elleni szituációkat. Úgy érzem, hogy ezeket az elvárásokat sikerült is megvalósítanunk.

Ezt bizonyítja a 37 szerzett, illetve 13 kapott gól is?

Ezekkel a mutatókkal teljes mértékben elégedett vagyok. A szerzett gólok eloszlása is jónak mondható: Palkó Áron volt nyolc találattal a legeredményesebb. Ő a középpályáról indulva érte ezt el, így ez még dicséretesebb teljesítmény. A 13 kapott gól sem sok, de védekezésben még egyéni-, és csapatszinten is fejlődnünk kell. Már csak azért is, mert tavasszal sokkal keményebb meccseink lesznek.

Voltak-e olyan meccsek, amelyeket akár pozitív, akár negatív kicsengése miatt kiemelnél?

Alapjában véve a legtöbb mérkőzésünkkel elégedett voltam, de a Szeged elleni 2–0-s hazai vereség természetesen kilógott a sorból. A játékunk egyébként azon a meccsen is megvolt, de lélektanilag nagyon rossz pillanatokban kaptuk a gólokat. Azt gondolom, hogy egy ilyen találkozó minden szezonban „beeshet”. Egy hat győzelemből álló sorozat után kaptunk ki a Tisza-partiaktól, aztán pedig jött a Kecskemét elleni 2–2. Ott egyedül a helyzetkihasználásunk volt bosszantó, mivel a többi összetevő rendben volt. De nem estünk kétségbe azért, mert ezen a két mérkőzésen csak egy pontot gyűjtöttünk. Maradtunk az első helyen, csak a mezőny sűrűsödött egy kicsit össze mögöttünk. Aztán Nyíregyházán egy rangadón vertük 3–1-re a második helyezettet, majd két újabb sikerrel zártuk a szezont. Így a csapat mondhatni jól reagált abból a két meccsből álló kisebb hullámvölgyre.

Mit vársz a tavasztól?

Továbbra is azt szeretném, ha egyénileg és csapatként is folytatódna a fejlődés. Kiemelném talán a védekezést és a helyzetkihasználást. Sokkal keményebb meccsek lesznek, mivel olyan csapatokkal is találkozunk, mint a Vasas és a Budapest Honvéd. Úgy gondolom, hogy nyolc erős gárda ki-ki meccseket vív majd egymással. Viszont képesnek érzem arra a csapatunkat, hogy az első négy helyezett között végezzen, és akkor ősszel a Kiemelt-csoportban tudnánk kezdeni az U17-es bajnokságot. Nagyon fontos, hogy a sérülések és betegségek továbbra is elkerüljenek bennünket. Ebben nagy segítségünkre lehet az akadémiánk egészségügyi-, valamint élettani csoportja.

A sikerek folytatásához pedig egy jó stábra is szükség van.

Lényegében nem csak új játékosok, hanem új stábtagok is érkeztek hozzánk a szezon előtt. A régiek közül Illés Bence, Kocsis-András Juli és Rózsa Dani maradt, Azotei Cata, Borbély Erik, valamint Körhöcz Gyuri viszont érkezett hozzánk. Azt gondolom, hogy erős karakterek jöttek, akik nagyon motiváltak voltak, ez pedig a munka minőségére is hatással volt. Szerintem nagyon gyorsan kialakult az összhang a stábon belül, ez pedig a jövőbeli sikerekhez is jó alapot szolgáltathat majd.

Az Illés Akadémia U16-os csapatának összes őszi gólja egy klipbe foglalva – mindez elérhető YouTube-csatornánkon.