A Red Bull akadémiáján jártak edzőink

A Red Bull akadémiáján jártak edzőink
Az Illés Akadémia-Haladás öttagú szakmai stábja a salzburgi Red Bull Akadémián töltött el négy napot.
 
 A labdarúgó-Európa-liga elődöntőjébe jutott osztrák Red Bull Salzburg négy éve nyílott akadémiája az egyik legelismertebb intézmény kontinensünkön. Nemcsak labdarúgó-, hanem jégkorong-akadémia is egyben az 55 millió euróból (körülbelül 17 milliárd forint) Salzburg mellett felhúzott impozáns létesítmény. A közelmúltban az Illés Akadémia szakmai igazgatója, Bakos Roland, három edzője – Németh Richárd, Noé Dávid, Sátori Barnabás –, valamint Gusztafik Ádám erőnléti edző volt a salzburgi akadémia vendége.
 
Gernot Sick a Red Bull Akadémia egyik kelet-ausztriai, közép-európai scoutja, vagyis játékosmegfigyelője intézte el számunkra a látogatást – mondta Bakos Roland. – Profin megszervezett négy napot töltöttünk Ausztriában, reggel nyolctól este nyolcig percre pontosan beosztott programunk volt. Tudtuk, hová megyünk, így nem ért meglepetésként minket a lenyűgöző infrastruktúra. Négy fűtött, füves edzőpálya, három műfüves pálya (ebből egy fedett) szolgálja az utánpótláscsapatok felkészülését. Építettek egy futballpálya nagyságú akadálypályát is, ahol a fiatalok önállóan is végezhetik azokat a feladatokat, amelyeket a közös edzéseken gyakoroltak. Jó ez, mert nagyobb kedvvel csinálják edzői utasítás nélkül. Ez a pálya nem kerül horribilis összegbe, szóval itthon is megvalósítható.
 
 
Balról Németh Richárd, Noé Dávid, Bakos Roland, Ernst Tanner, a Red Bull akadémia igazgatója, Sátori Barnabás, Gusztafik Ádám
 
– Ebben az edzőcentrumban 11 korosztályos (U7–U18-ig) gárda és az osztrák másodosztályban szereplő második csapat edz nap mint nap – folytatta Bakos Roland. – Összesen 350 alkalmazott dolgozik az akadémián. Azért mentünk ki, hogy megértsük a filozófiájukat, a futballról való felfogásukat. Ez sikerült. Ugyan jóval nagyobb költségvetéssel dolgoznak, de akadnak olyan dolgok, amelyek itthon is megvalósíthatók. Meglepően nyitottak voltak, minden kérdésünkre válaszoltak, de maguktól is elmondták, hogy milyen módszerekkel dolgoznak. Rengeteg edzést néztünk végig, köztük erőnléti tréningeket, kapusedzéseket. Döntően ugyanazokat a gyakorlatokat végzik, mint mi itthon, viszont az ottani srácok sokkal nagyobb intenzitással vetik bele magukat a munkába. Látszik, hogy életük nagy lehetőségét látják, mindenki futballista akar lenni. Az akadémián racionálisan gondolkodnak; amiben hisznek, attól nem térnek el. Esküsznek a presszingre, a letámadásra, vagyis már az ellenfél térfelén labdát akarnak szerezni. Rendszerben játszanak, valamennyi együttes ugyanabban a szisztémában futballozik. Rengeteg a külföldi gyerek, van négy magyar is. A már a felnőttcsapatban is bemutatkozott Szoboszlai Dominikkal váltottunk is pár szót. A Red Bull a világon három akadémiát tart fent, a salzburgin kívül egyet New Yorkban, egyet pedig Brazíliában. Így óriási a merítési lehetőségük. A négy nap alatt rengeteg dolgot tapasztaltunk. Egyelőre nincs szó a két akadémia közötti szorosabb kapcsolatfelvételről, de az biztos, hogy a közeljövőben U12-es csapataink összecsapnak egymással. Amikor ott jártunk, éppen a Salzburg-Lazio Európa-liga visszavágóját rendezték, élőben nézhettük meg a hazaiak 4-1-es diadalát.
                                                                                 Szoboszlai Dominkkal a vasi stáb