125 éve volt az első futballmeccs Szombathelyen

125 éve volt az első futballmeccs Szombathelyen

Még a 19. században bemutatkozott a futball a vasi városban.

Alig néhány évvel azután, hogy megjelent az első futball-labda Magyarországon, Szombathelyen is megrendezték az első labdarúgó-mérkőzést. Vasvármegye Sportegylete majálissal és atlétikai versennyel összekötve ismertette meg a szombathelyiekkel a „football”-t – történt mindez 1899. június 29-én, azaz éppen 125 esztendővel ezelőtt!

A rendezvény fő vonzerejét a Budapesti Torna Club és a Pozsonyi Torna Egyesület közötti mérkőzés jelentette. A győztes csapat a Vasvármegye Sportegylete értékes dísztárgyát kapta. A csapatok 70 perces találkozót játszottak. Gébay Miklós „versenybíró” sípjelére az alábbi felállásban indult meg a meccs:

BTC: Stobbe – Gabrovitz, Mannó – Gillemont, Lucius, Ramaszeder – Malaky, Ordódy, Róka, Kakas, Guttmann.

PTE: Halik – Maza, Stanek – Constantin, Pogány, Picha – Gottpreisz, Strelka, Farkas, Hedina, Heuffel.

Az összeállításokat böngészve vannak érdekességek. Stobbe Ferenc két ízben is volt a későbbiekben a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Gabrovitz Emil a magyar labdarúgás történetének legkorábbi születésű válogatott játékosa, hiszen 1875-ben látta meg a napvilágot. Mannó Miltiadest az 1932-es Los Angeles-i olimpia szellemi versenyén – a művészeti versenyek kategóriájában, a szobrászati művek között – ezüstéremmel jutalmazták. Gillemont Ferenc volt az első szövetségi kapitányunk, míg Guttmann Alfréd ekkor már kétszeres úszó olimpiai bajnokként rúgta a bőrt – a későbbiekben építészmérnökként Hajós Alfréd néven dolgozott, egyik első műve a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium épülete. Ő is volt szövetségi kapitány – tegnap, február 1-jén volt születésének 146. évfordulója! Kakas Gyula versenyzett az 1896-os és az 1900-as olimpiákon.

A BTC az 1901-ben induló bajnokság első (sőt, második) nyertese (is) volt, 1945-ben megszűnt. A Pozsonyi TE 1919-ig szerepelhetett a magyarországi versenyrendszerben. Egyszer, az 1918/1919-es kiírásban, a Nyugati kerület I. osztályában játszottak vasi csapat ellen: vármegyeszékhelyünket a Szombathelyi SE képviselte, a találkozót a pozsonyiak nyerték meg. Ma az FC Petržalka 1898 jogelődjének tekinti a Pozsonyi Torna Egyesületet. Egy másik megközelítés szerint az FC Petržalka 1898 az 1911-ben alapított Ligeti SC utóda, hiszen 1919-ben az újonnan létrejött Csehszlovákia hatóságai megtiltották a „Pozsony” városnév használatát a klubnevekben, így a klub Polgári TE néven szerepelt 1945-ös megszűnéséig.

A 125 éves évforduló kapcsán már a téli felkészülési időszakban is több fronton pályára lépett az Illés Akadémia az FC Petržalka 1898 ellen. Az U12-es, az U13-as, az U15-ös, az U16-os, az U17-es és az U19-es korosztályunk is meccselt a pozsonyligetfaluiakkal – játszottunk velük Szombathelyen és Pozsonyban is. Négy hét múlva pedig, 2024. július 27-én az FC Petržalka 1898 négy korosztálya érkezik az Illés Akadémiára (U19, U17, U16, U15), mi pedig két csapattal, az U13-asokkal és az U14-esekkel utazunk a koronázóvárosba. Ezekkel a találkozókkal is kívánunk méltó emléket állítani a jubileumnak.

A cikk elkészítéséhez ezúton is köszönjük a Berzsenyi Dániel Könyvtár helyismereti gyűjteményét vezető Szalainé Bodor Edit segítségét!